Femina.cz > Vše o hubnutí > Na dietu zvesela: Jak hubnout, a neklesat na duchu
Na dietu zvesela: Jak hubnout, a neklesat na duchu
S omezením přijímaného jídla se při dietě obvykle dostavuje pocit únavy i pokleslá nálada. Strava je v pozměněném režimu často nevyvážená a organismu se nedostává látek, které přispívají k psychické pohodě. Které to jsou v první řadě?
Předně: Zapomeňte na jednostranné diety typu, že celý den budete jíst jen jahody nebo ledový salát. Strava musí být pestrá i při hubnutí – pokud chcete něco vynechat, řekněte sbohem uzeninám, konzervám, sladkostem a chemicky upraveným potravinám s přidanými barvivy. Jinak se snažte konzumovat v rozumné míře všechno a dbejte především na to, abyste netrpěla nedostatkem následujících látek:
Vitamín B12
Jde o vitamín zajišťující vyrovnanou mysl a chránící před rozvojem deprese a demence. Jeho nedostatek se může projevit podrážděností až sklonem k agresi či psychickým napětím spojeným s nespavostí. Nejlepším zdrojem vitamínu B12 jsou ryby a plody moře, obsažen je také v játrech, hovězím mase a vejcích.
Jód
Je nezbytným prvkem živých organismů a tělo si ho samo nevytvoří. Podporuje správnou funkci štítné žlázy, a tím reguluje metabolismus – bez jódu tedy s dietou stejně moc daleko nedojdete, jelikož může být narušena rovnováha mezi příjmem a výdejem energie a budete mít sklon přibírat na váze. Kromě toho na sobě můžete pozorovat snížení energie a zhoršenou paměť či trpět migrénami a depresivní náladou. Jód nejlépe získáte z mořských řas a ryb, ale také z vajíček, mléka a bramborových slupek.
Hořčík
Tento minerál sklidňuje mysl, nervy i svaly. V lékařské vědě byl dokonce využíván k léčbě klinické deprese. Nebojte se tedy banánů, i když jsou sladké a mnoho lidí se jim při dietě snaží vyhnout. Zejména teď v zimním období jsou výborným zdrojem tolik potřebného hořčíku. Najdete ho také například v salátové zelenině, celozrnné mouce a fazolích.
[[related]]
Cholesterol
Víme, že existuje „dobrý“ cholesterol a „špatný“ cholesterol. Zvýšená hladina toho „špatného“ v krvi je známým zdravotním strašákem, nicméně cholesterol jako takový nelze ze stravy zcela vyloučit, protože ho tělo potřebuje k tvorbě hormonů i k výstavbě buněčných membrán a nervových vláken. Některé studie dokonce ukázaly, že příliš nízká hladina cholesterolu zvyšuje riziko deprese a Parkinsonovy choroby. Vejce, červené maso, losos, krevety a mléčné výrobky by proto neměly být tabuizovány.
Vitamín D
Získáváme jej především ze slunečního záření, kterého je v zimě pomálu – proto také bývá zimní období spojováno se zhoršenou náladou a nedostatkem optimismu. Vitamín D se totiž stará především o naši psychiku, jeho blahodárných účinků je ale mnohem víc, včetně prevence různých typů rakoviny. V zimě jeho hladinu můžeme zvýšit konzumací tučných ryb a másla. Ano, jde o tuky, ale v tomto případě musíme doporučit i je, samozřejmě, všeho s mírou!