Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Jahody
Jahody
Jahody si s ničím nespletete, voní nezaměnitelně sladce a výrazně, barvu mají krvavě rudou a když se do nich zakousnete, slastí přivíráte oči… první poslové léta!
Nejoblíbenější letní ovoce je kaloricky velmi chudé, 100 g jahod skrývá pouhých 27 kcal. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů, jsou například cenným zdrojem železa. Polyfenoly obsažené v jahodách jsou báječným antioxidantem a působí proti rakovině.
Jsou léčivé?
V lidovém léčitelství se jahody používají k pročištění trávicího ústrojí, pomáhají vyloučit močové kameny, zmírňují bolesti při dně, artróze a revmatismu. Působí jak mírné tonikum na játra a působí antibakteriálně. Působí také při srdečních nemocích, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Jejich desinfekční účinek je výborný i na ekzémy a hnisající rány, ostatně jejich použití v kosmetice můžete sami vyzkoušet.
Dejte si rozmačkanou kaši z jahod na pleť a uvidíte, jak prokoukne! Samozřejmě pouze v případě, že nemáte alergii na jahody… To byste prokoukla taky, ovšem ne tak, jak je záhodno.
Pro koho raději ne!
Jahody obsahují salicyláty a proto by je neměli jíst alergici na acylpyrin. Také lidé s nemocí střev by se červeným plodům měli vyhnout. Drobná zrníčka mohou střeva dráždit.
Jahody pro krásu?
Naše babičky radily si jahodami potírali zuby – prý budou zářivě bílé a to vlivem obsažených kyselin. A také pleť – vyčistí se a také vybělí.
Alergie na jahody
Svědivá vyrážka podobná kopřivce je důsledkem nadměrné produkce histaminu v těle. Tato reakce je spuštěna pravděpodobně nějakou látkou v jahodách obsaženou. Častěji se osypeme po nedozrálých plodech, nebo těch, které dozrávaly mimo rostlinu (předčasně utržené), než po sladce uzrálé jahodě.
Někteří lidé mají reakci jen na první snědené jahody, po těch dalších už se neosypou.
Zajímavost na závěr
Nikdo přesně neví, proč se jahodám v Anglii říká „slaměné bobule“, ale snad proto, že se po staletí podkládaly slámou, aby zůstaly čisté a suché….