Jak na vejce

Hlavně jemně 🙂 Já vám přidám i několik dalších rad, tipů a triků, abyste se nedočkali nepříjemného vaječného velikonočního překvapení nebo dokonce salmonelózy.

 

 

  • Buďte opatrní již při nákupu vajec. Vajíčka musí být řádně označená, červená šmouha rozhodně nestačí. Pozor také na křapky, i když jsou levnější, salmonelóza vám za tuto slevu nestojí. Ostatně, křapky nebo jinak poškozená vajíčka by se volně vůbec neměla prodávat.
  • Čerstvá vajíčka, když je ponoříte do vody, klesnou ke dnu, starší se vznášejí nebo dokonce plavou.
  • Ani čerstvá vajíčka neuchovávejte déle než čtrnáct dní.
  • Ze zdravotních důvodů by čerstvá vajíčka neměla přijít do styku s potravinami určenými k přímé spotřebě. A to ani vnitřek vajíčka se vnější částí skořápky.
  • Každé užití nedostatečně tepelně upraveného vajíčka je zdravotním hazardem. Vejce by měla být nejméně na několik minut podrobena teplotě přes 70°C.
  • Barva žloutku vejce záleží na krmení slepic, není to známka kvality vajíčka.
  • Vařená vajíčka skladujte vždycky ve skořápce.
  • Při množství vařených i čerstvých vajíček, mezi kterými se o Velikonocích pohybujete, je vhodné umět správně rozlišit stav vajec, aby se předešlo někdy humorným, ale často nepříjemným omylům. Vemte si jedno vařené a jedno čerstvé vejce a zkuste je na rovné desce naležato roztočit kolem své osy. Jestli nepoznáte rozdíl, tak si raději dávejte dobrý pozor, kam které ukládáte 🙂
  • Zbylé bílky můžete pár dní uchovat v ledničce ve skleničce pod vrstvičkou vody.
  • Vajíčka při vaření spíše neprasknou, když vodu osolíte.
  • Vařená vajíčka se lépe loupou, když je hned po uvaření ochladíte ve studené vodě.
  • Vajíčko nerozklepávejte přímo na místo použití, raději se nejprve v samostatném hrníčku přesvědčte, že je v pořádku, a případný pukavec vám nezkazí celý pokrm.
  • Krásně mramorovaná vajíčka si vyrobíte snadno. Pět minut je povařte, pak je ochlaďte ve studené vodě a skořápky jemně naťukejte, aby popraskaly, ale neodlouply se. Vejce pak vařte v hrnečku s hrstí černého čaje na mírném ohni další půlhodinku a ještě několik hodin je pak v čajovém vývaru ponechte.
  • Můžete si vyrobit i vajíčka čokoládová. Na obou koncích syrového vajíčka udělejte ve skořápce dírku a vejce vyfoukněte. Skořápky pak pečlivě vyvařte, usaďte do kalíšku a horní dírkou pomocí kornoutku naplňte rozehřátou čokoládou. Vajíčka pak můžete omalovat, ovázat mašličkou a máte zajímavý dárek pro nejmilejší koledníky.

 

 

7.3.2008 12:00| autor: Blanka Málková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist