Femina.cz > rodina a děti > Recepty: Vaříme rychle a zdravě
Recepty: Vaříme rychle a zdravě
Chcete dát sbohem nezdravým polotovarům, které vám způsobují žaludeční potíže, zvyšují riziko obezity a podněcují vznik civilizačních chorob? Naučte se vařit rychle a zdravě. Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů, které vám nezaberou více než 30 minut.
Polévka s ovesnými vločkami (max. 30 minut)
Připravte si zeleninový vývar: do litru vody dejte vařit kousek celeru, mrkve, cibule, libečku (popř. petržele). Do vývaru hoďte hrst ovesných vloček a povařte je. Nakonec do polévky klepněte vejce a rozmíchejte ho. Polévku ozdobte nasekanou pažitkou.
Těstoviny s cuketou (max. 30 minut)
Těstoviny dejte vařit dle návodu. Na pánvi rozpalte olej, osmažte na něm cibulku. Přidejte na kousky nakrájenou cuketu, mrkev, petržel, popřípadě houby nebo rajčata. Osolte a okořeňte (bazalkou nebo oreganem). Až zelenina změkne, smíchejte ji s uvařenými těstovinami a posypte nastrouhaným parmazánem.
Zeleninový kuskus (max. 30 minut)
Kuskus připravte dle návodu. (Požadované množství nasypte do hrnce a zalijte povařenou vodou – dává se jeden díl kuskusu ku dvěma dílům vody. Hrnec s kuskusem přiklopte poličkou a občas promíchejte.) Mezitím na pánvi rozpalte kapku olivového oleje a přidejte mraženou zeleninu, kterou orestujete. Použít můžete samozřejmě i zeleninu čerstvou. Když je zelenina orestovaná, přidejte konzervovaného lososa, promíchejte a lehce osmažte. Zeleninovou směs i kuskus osolte. Na talíř dejte kuskus a vedle zeleninovou směs nebo obě části smíchejte. Podávat můžete se zeleninovou oblohou.
[[related]]
Ovesná kaše (max. 25 minut)
Ovesná kaše je výbornou a zdravou snídaní. Připravit si ji můžete ale také k večeři. Pro 2 osoby budete potřebovat šálek ovesných vloček, 3 šálky mléka, trochu soli. Mléko dejte do hrnce a ohřejte ho. Když je mléko horké, přidejte do něho vločky a povařte je za stálého míchání (asi 1 minutu). Uvařenou ovesnou kaši nechte odstát asi 5 minut. Do misky dejte ovesnou kaši, přidejte ovoce podle chuti – sušené švestky, jablka, rozinky, ořechy a podávejte.
Bleskový dezert á la tiramisu (max. 20 minut)
Připravte si poháry a uvařte silnou kávu. Namočte v ní piškoty a položte je na dno poháru. Dejte vrstvu kysané smetany oslazené podle chuti cukrem. Na ni položte sezónní, mražené či kompotované ovoce. Znovu položte piškoty, kysanou smetanu a ovoce. Pokud máte čas, nechte uležet dvě hodiny v lednici.
Podělte se s námi i vy o vaše rychlé recepty 🙂
Foto zdroj: profimedia. cz