Recepty: Vaříme rychle a zdravě

Chcete dát sbohem nezdravým polotovarům, které vám způsobují žaludeční potíže, zvyšují riziko obezity a podněcují vznik civilizačních chorob? Naučte se vařit rychle a zdravě. Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů, které vám nezaberou více než 30 minut.

Polévka s ovesnými vločkami (max. 30 minut)

Připravte si zeleninový vývar: do litru vody dejte vařit kousek celeru, mrkve, cibule, libečku (popř. petržele). Do vývaru hoďte hrst ovesných vloček a povařte je. Nakonec do polévky klepněte vejce a rozmíchejte ho. Polévku ozdobte nasekanou pažitkou.

Těstoviny s cuketou (max. 30 minut)

Těstoviny dejte vařit dle návodu. Na pánvi rozpalte olej, osmažte na něm cibulku. Přidejte na kousky nakrájenou cuketu, mrkev, petržel, popřípadě houby nebo rajčata. Osolte a okořeňte (bazalkou nebo oreganem). Až zelenina změkne, smíchejte ji s uvařenými těstovinami a posypte nastrouhaným parmazánem.

Zeleninový kuskus (max. 30 minut)

Kuskus připravte dle návodu. (Požadované množství nasypte do hrnce a zalijte povařenou vodou – dává se jeden díl kuskusu ku dvěma dílům vody. Hrnec s kuskusem přiklopte poličkou a občas promíchejte.) Mezitím na pánvi rozpalte kapku olivového oleje a přidejte mraženou zeleninu, kterou orestujete. Použít můžete samozřejmě i zeleninu čerstvou. Když je zelenina orestovaná, přidejte konzervovaného lososa, promíchejte a lehce osmažte. Zeleninovou směs i kuskus osolte. Na talíř dejte kuskus a vedle zeleninovou směs nebo obě části smíchejte. Podávat můžete se zeleninovou oblohou.

[[related]]

Ovesná kaše (max. 25 minut)

Ovesná kaše je výbornou a zdravou snídaní. Připravit si ji můžete ale také k večeři. Pro 2 osoby budete potřebovat šálek ovesných vloček, 3 šálky mléka, trochu soli. Mléko dejte do hrnce a ohřejte ho. Když je mléko horké, přidejte do něho vločky a povařte je za stálého míchání (asi 1 minutu). Uvařenou ovesnou kaši nechte odstát asi 5 minut. Do misky dejte ovesnou kaši, přidejte ovoce podle chuti – sušené švestky, jablka, rozinky, ořechy a podávejte.

Bleskový dezert á la tiramisu (max. 20 minut)

Připravte si poháry a uvařte silnou kávu. Namočte v ní piškoty a položte je na dno poháru. Dejte vrstvu kysané smetany oslazené podle chuti cukrem. Na ni položte sezónní, mražené či kompotované ovoce. Znovu položte piškoty, kysanou smetanu a ovoce. Pokud máte čas, nechte uležet dvě hodiny v lednici.

Podělte se s námi i vy o vaše rychlé recepty 🙂

Foto zdroj: profimedia. cz

1.3.2013 8:00| autor: Jana Poncarová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist