Zdravé pečení: Vyzkoušej skvělé recepty na raw vánoční cukroví

Vánoce již klepou na dveře a ty už určitě minimálně přemýšlíš o vánočním cukroví. Do klasiky se ti nechce, protože pracně shozená kila zpátky nepotřebuješ, tak co připravit, aby to bylo zdravé, dietní a chutné? Co takhle zkusit vánoční cukroví ve stylu raw? Máme pro tebe prima recepty.

raw-cukrovi-titul-1100x618.jpg Zdroj: archiv redakce

Říkáš si, co to je takové raw cukroví? Pak věz, že je výborné, je zdravé a je jedinečné! A jestli jsi ještě tomuto hitu současnosti nepropadla, třeba se to právě teď změní.

Raw je, když…

Raw strava je jídelníček poskládaný ryze ze syrové stravy, nebo takové, jež je zpracována do teploty 42 – 45°C. Stěžejním prvkem raw stravy je totiž idea, že vše živé v potravinách je při přílišném zahřátí zničeno, tudíž vyšší teploty zpracování než oněch 45°C likvidují výživné látky surovin. Lidem, kteří raw stravě holdují, se říká vitariáni.

Dobrotky z raw stravy

Už ses určitě „potkala“ s nějakou restaurací, která nabízí i raw produkty, nebo se na ně přímo specializuje. A zkusilas už něco z nich? Pokud ne, měla bys vědět, že raw strava se skládá především z ovoce, zeleniny, ořechů – mandle, vlašské, pekanové, kešu, chia semínka, také se hodně používá kokosové mléko, kakaové máslo, olivový a lněný olej. Sladí se namísto cukru vesměs stévií, či medem, nebo různými sirupy. Do raw stravy patří nesporně i koření přírodního rázu (bylinky a další rostlinky, či jejich plody), také jablečný ocet a mladý ječmen. A to samozřejmě není zdaleka vše! A už vůbec se nemusíš bát, že bys musela omezit maso. Tenhle jídelníček není striktně bezmasý a může obsahovat i mléčné, nebo masné produkty, jež nejsou upraveny na více než 45°C.

Podle pravidel raw food si můžeš připravit i vánoční cukroví. A my ti přinášíme osvědčené recepty, které by tě mohly bavit.

Linecké slepované

Ano tahle klasika vánoc je možná i v raw formě. A co na ně potřebuješ?

  • 1 hrnek strouhaného kokosu, který rozemel v mixéru na mouku
  • 1 lžičku kokosového tuku tzn. olej, který je v tuhém stavu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1,5 hrnku mletých mandlí
  • 6 lžic sirupu z agáve
  • 2 lžičky drcené vanilky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • vykrajovátka

Mandle namoč na noc do vody, pak opláchni a oloupej, nechej 1 – 3 hodinky prosušit (v sušičce či v horké a vypnuté troubě). Pak smíchej všechny sypké ingredience, přidej sirup z agáve, kokosový tuk, citrónovou šťávu a vytvoř vláčné těsto. Rozválej jej na cca 3 – 4mm silnou vrstvu a vykrajuj různé tvary. Dej na pláty do sušičky či opět do horké a vypnuté trouby na 10 hodin. Buď nechej tak, anebo slepuj marmeládou, samozřejmě raw.  Jak na ni? Tady máš recept:

Raw marmeláda

  • 1 hrnek namočených datlí
  • 1 hrnek vylisované šťávy z čerstvého, případně i mraženého rybízu

Umixuj a hmotu vylij na olejem pomazaný pečící papír. Pak suš v sušičce či horké a vypnuté troubě cca 6 hodin. A můžeš linecké kousky slepovat.

Sezamové kuličky v kokosu

Na 15 – 20 kuliček potřebuješ:

  • 1/2 hrnku sezamových semínek
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • 1 lžičku mletého koření koriandr
  • cca 3 lžíce sušeného strouhaného kokosu k obalení
  • a hlavně mixér

Rozemel sezamová semínka v mixéru, nasypej je do mísy, přidej ostatní suroviny (mimo kokosu). Uhnětej ze směsi těsto, a to nechej cca 15 minut odpočinout v lednici, bude se ti z něj pak lépe ukrajovat na kuličky. Poté vezmi čajovou lžičku a ukrajuj z těsta dávky lžičkou a tvaruj z něho kuličky. Každou kuličku poté obal v kokosu. Na obalení ale můžeš použít i kakao, nebo sezamová či jiná semínka.

Čokoládovo-kokosové kostky

Excelentní věc jsou tyto kostky. Na čokoládové těsto/základ potřebuješ:

  • 200 g mandlí, které si předem na 2 hodinky namočíš
  • 20 g kakaa
  • 100 g datlí, jež namočíš předem na hodinku
  • 50 g strouhaného kokosu
  • špetku soli

Na krém je zapotřebí:

  • 3 lžíce sirupu z agáve
  • 60 g kokosového oleje
  • 100 g kešu oříšků, které předem dvě hodinky namáčíš
  • 60 g kokosového krému
  • semínka z vanilkového lusku

 A na polevu musíš mít

  • kešu oříšky předem dvě hodinky namočené
  • 40 g kakaa
  • čtvrt hrnku sirupu z agáve
  • 120 g kokosového oleje

Rozmixuj si suroviny na korpus a ulož od mísy. Zvlášť pak mixuj na krém a opět s tím do nějaké mísy. A poté ještě umixuj polevu a i tu si ulož do misky. Nyní máš tři misky se třemi hmotami. Pak do pekáčku či skleněné, nebo keramické misky (ideálně čtvercového či obdélníkového tvaru) vtlač těsto. Uhlaď a navrstvi krém, zase uhlaď a navrstvi polevu. Zabal nádobu do potravinové fólie a ulož do mrazničky na 4 hodiny. Pak vyjmi a krájej na kostky. A celý tenhle super lahodný zázrak měj v nějaké uzavíratelné dóze uchován v mrazničce.

Datlové kuličky v kakau

Na tyhle mňamózní kuličky budeš potřebovat

  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1/4 hrnku mandlí
  • 1/4  hrnku oříšků kešu
  • 2 polévkové lžíce sušeného kokosu
  • 5 sušených vypeckovaných datlí
  • 1 čajovou lžičku medu
  • 1 čajovou lžičku kokosového oleje
  • na špetku nože strouhané či mleté vanilky
  • kakaový prášek na obalení
  • a opět hlavně mixér

Nejdříve si namoč kešu oříšky do vody na cca 3 hodinky, datle stačí namočit do vody na 5 minut. Mezitím si smíchej všechno ostatní do mísy, přidej datle a kešu a umixuj v mixéru. Ukrajuj z hmoty čajovou lžičkou kousky a vyválej z nich malé kuličky, které pak obal v kakau. Nakonec dej všechny vychladit do lednice.

Kokosové pusinky

  • 5 lžic strouhaného kokosu
  • 4 lžíce agáve sirupu
  • 1 velká hruška (ideálně dobře vyzrálá)
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • mixér

V mixéru rozemel kokos, přidej hrušku a umixuj. Do hmoty pak dej sirup z agáve. Celé to znovu promixuj. Polévkovou lžící tvoř kokosové pusinky, a aby dobře proschly, vytvaruj je do špičky. Celé je suš 8 hodin v sušičce či v horké vypnuté troubě. Pak můžeš ozdobit polevou, jejíž recept je u čokoládovo-kokosových kostek.

Kuličky se skořicí

Na tyhle zdravé a voňavé kousky, kterých ti vyjde zhruba dvacet, potřebuješ:

  • 1 hrnek hodinu předem namočených ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlového másla
  • 2/3 hrnku lněného semínka
  • drcenou kůru z poloviny citrónu a také kůru z jednoho pomeranče
  • 2/3 hrnku rozinek
  • 1/3 hrnku datlí
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

Namoč oves na hodinku do vody, propláchni a sceď z něj všechnu vodu. Pak dej vločky a ostatní ingredience do mixéru a rozmixuj. Z hmoty vykrajuj čajovou lžičkou kousky a ty tvaruj do kuliček. Ulož je na dvě hodiny do lednice. Až poté je obaluj ve skořici.

Co na to říkáš? Zkusíš letos vánoce naruby a trochu jinak – s raw vánočním cukrovím? Nebo zůstaneš věrná klasice? 

Foto: Shutterstock.com, Facebook.com; Pixabay.com

5.12.2017 6:00| autor: Pavla Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist