Velký bylinkový tahák. Babí léto: na co bys neměla zapomenout?

A je tu podzim v plné parádě. Jak se s ním vyrovnat a nebýt hned nachlazená? Když neopomineš trojku našich bylinek, tvé tělo ti poděkuje a bude fit.

bylinky-1-1-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Podzim tě deptá sychravým a deštivým počasím, nedostatkem sluníčka a pošmournými rány a večery, kdy se večer brzy stmívá a ráno pozdě rozednívá. Zásob se doma bylinkami, které ti na podzim zpříjemní dny!

Jsou to bylinky které, když vyrazíš do podzimní přírody, můžeš i sama natrhat. Pokud tu možnost ale nemáš, lehce je seženeš v lékárně nebo obchůdku s bylinkami či zdravou výživou.

A které to jsou?

  • šípkové plody
  • kopřiva dvoudomá
  • libeček lékařský

Šípkové plody

Šípková růže je jemný a krásný keř s červenými kvítky, a ještě jasnějšími oranžovočervenými plody. Právě nyní si je můžeš nasbírat v přírodě, anebo zakoupit v podobě sušených drcených plodů šípků na čaj. Porcované šípkové čaje ti nedoporučujeme, protože nejsou tak kvalitní jako drcené sypané plody. V sypaných máš jistotu mnohem většího objemu výživných látek a vitamínů.

Šípek jako podzimní plod a bylinka nemá téměř konkurenci v obsahu vitamínu C. Céčko je přitom ideálním parťákem pro chladné a sychravé podzimní dny. S šípky a céčkem v nich se vyhneš snadno nachlazení, rýmě, zánětu nosohltanu, horních cest dýchacích, kašli i zánětu močových cest.

Mimo velkou nálož vitamínu C v šípkových plodech najdeš třísloviny, flavonoidy, provitamin A, vitamíny B a E. To vše pospolu má ještě osvěžující a antioxidační efekt na organismus. Skvělé jsou šípky i k vyladění střevní mikroflóry, metabolismu i pro lepší obranyschopnost.

Nejlepší a nejvíce účinný šípkový čaj získáš z čerstvých celých plodů, nebo sušených a nadrcených šípků. Čerstvé celé šípky (1 polévková lžíce na 250 ml vody) musíš od bodu varu cca 20 minut povařit, abys z nich uvolnila veškeré živiny. Drcené sušené šípky (1 čajová lžička na 200 ml vody) ti stačí povařit od bodu varu 5 minut. Šípkový čaj můžeš popíjet 3x denně, klidně i za studena, kdy se stává příjemným a osvěžujícím nápojem.

Kopřiva dvoudomá

Máš-li možnost, vezmi si rukavice a natrhej si kopřivu v přírodě. To je nejlepší základ na kopřivový čaj, který ale seženeš běžně v lékárně, v bylinkářství i v obchodě se zdravou výživou.

Kopřiva dvoudomá je takovým malým a často přehlíženým zázrakem mezi bylinkami. Obsahuje jedinečný soubor živin – od vitamínů a minerálů, až po kyseliny. Najdeš v ní chlorofyl, třísloviny, aminokyseliny, flavonoidy, hořčík, karotenoidy, vitamín C, B2 a B6 a mnohé další prospěšné látky. Věděla jsi, že si kopřivy v minulosti lidé velmi vážili? Byla a je totiž nevyčerpatelnou studnicí účinných látek.

Nač vše se kopřiva hodí?

  • k detoxikaci organismu
  • k pročištění pleti
  • při nemocech jater, ledvin, žlučníku a slinivky
  • pro efektivní likvidaci bolestí hlavy
  • ke zlepšení trávení a při střevních obtížích
  • při gynekologických obtížích
  • k povzbuzení metabolismu
  • ke zlepšení krvetvorby
  • při revmatismu
  • při likvidaci zánětů – krku, horních i dolních cest dýchacích
  • pomáhá při diabetu
  • vylaďuje krevní tlak
  • je prevencí pro onemocnění močových cest

Už je ti jasné, proč si lidé kopřivy dvoudomé odpradávna cenili a uctívali tuto bylinku jako jednu z nejuniverzálnějších? Každopádně při popíjení čajů z kopřivy si udělej po dvou týdnech další čtyři týdny pauzu. Je to silná bylinka a tvůj organismus potřebuje čas, aby ji dobře vstřebal.

Čaj z kopřivy dvoudomé uděláš z čerstvých i sušených listů, kdy ti postačí v případě celých listů jedna polévková lžíce na 250 ml vody, a při sušené, sypané a drcené formě 1 čajová lžička na 200 ml vody. Od bodu varu v obou případech vař cca 5 až 7 minut. Nechej další dvě minutky luhovat a scezený kopřivový čaj vlažný popíjej 2x denně.

Libeček lékařský

Bylinku, kterou v kuchyni možná používáš běžně při vaření, můžeš využít nejen v podzimních měsících velmi dobře i jako podporu imunity a proti nachlazení.

Díky obsahu terpineolu, silice ftalinu, furokumarinů, karvakrolu, kumarinu, minerálních látek a stopových prvků, enzymů, vitamínů a organických kyselin, působí libeček perfektně na záněty horních i dolních cest dýchacích, průdušek, plic a při rýmě. Pomáhá i u zánětu močových cest, při potřebě odvodnění, ke zlepšení vylučování žluči, nebo k vyladění střevních obtíží. Mimoto je libeček rovněž podpora pro srdce, játra, při nadýmání a menstruačních bolestech. A aby toho nebylo málo, celkově má libeček efekt na nervovou soustavu, čištění krve a detoxikaci organismu.

Využít libeček můžeš čerstvý i sušený. Na čaj ti postačí jedna čajová lžička čerstvé nasekané či sušené rozmělněné bylinky, kterou zaliješ 250 ml vroucí vody a necháš 5 minut luhovat. Po scezení popíjej teplý čaj 2x až 3x denně. Pozor ovšem dej stejně jako u kopřivy s dlouhým užíváním libečku. Po týdnu si dej s libečkovým čajem dva týdny pauzu. Jen tak využiješ veškerý potenciál bylinky.

Zkusíš tyto bylinky jako podzimní podporu tvého těla? Nebo máš s nimi nějakou zkušenost, tip či recept na podzimní nachlazení? Poděl se o ně s námi!

foto-zdroj:shutterstock.com

15.10.2019 10:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist