Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Vánoční kuchařka: Domácí medovník
Vánoční kuchařka: Domácí medovník
Jemný medovník si v posledí době získává stále nové fanoušky. Podle naší Vánoční kuchařky si jej můžete připravit i doma.
Potřebujete pro přípravu v páře:
• 1 lžíce medu
• 2,5 dkg másla
• 10 dkg cukru
• 1 lžička skořice
• 1 lžička sody
• 1 vejce
Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a pořádně prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.
Ingredience na krém:
• 1 šlehačka
• 2 lžíce maizeny
• 5 dkg másla
• malý šálek kávy
+
• rum
• marmeláda
• perník na strouhání
• jemně mleté vlašské ořechy
Postup:
Uvaříme kaši ze šlehačky a maizeny, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru.
Každou placku před namazáním potřeme mašlovačkou rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě ostřejší marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.
Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme jimi celý dort. Zabalíme do alobalu a necháme proležet.