Vánoční klasika trochu jinak: Netradiční bramborový salát a kapr v těstíčku

I tradiční štědrovečerní večeře může mít různé podoby. Přinášíme vám několik variací na klasické téma: Kapr s bramborovým salátem. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte namísto osvědčené klasiky něco nového.

Ani o Vánocích nezapomínejte, že vaření je nejlepší, když nás baví. Takže si klidně hrajte. Nemusíte se řídit přesnými poměry. Recepty se můžete jen inspirovat nebo je vylepšovat. Tak jako tak, ať vám chutná!

Bramborový salát na kyselo

Tuhle verzi bramborového salátu možná znáte z jižních zemí. S rybou se obvykle podává v Chorvatsku i Itálii. Je výrazně lehčí a lépe stravitelná než klasický salát s majonézou. A navíc velmi snadná.

Co potřebujete:

  • 1 kg brambor
  • svazek jarních cibulek nebo jeden a půl cibule
  • olivový olej
  • vinný ocet nebo Aceto Balsamico (záleží co máte raději)
  • sůl, pepř

Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a nakrájejte na kolečka. Stejně tak nakrájejte cibuli nebo jarní cibulku, osolte, opepřete a podle chuti přidejte olivový olej a ocet. Nechte chladit nejlépe do druhého dne.

         

Pikantní bramborový salát

Co potřebujete:

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených
  • 3 vejce
  • šťáva z půlky citrónu
  • olivový olej
  • 2 lžičky cukru
  • špetka soli
  • lžíce Worchesterové omáčky
  • 1 lžička mleté hořčice
  • pepř
  • svazek jarních cibulek
  • tři nožičky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • několik lžic majononézy (podle chuti)

Brambory uvařte, slijte a nechte okapat. Uvařte vejce, nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte. Nakrájejte celer a cibulku. V malé misce smíchejte citronovu šťávu, olivový olej, cukr, sůl, Worchesterovou omáčku, mletou hořčici a pepř a majonézu. Brambory, nakrájený celer, cibulku a petrželku smíchejte s dresinkem a dejte chladit.

Kapr

Několik tipů pro přípravu:

  • „Rybí a bahenní“ chuti se zbavíte tím, že filety z kapra namočíte přes noc do mléka. Ryba pak bude ještě trochu jemnější.
  • Co kdyby jste místo obyčejné strouhanky letos zkusili třeba mleté ořechy nebo mandle. Ryba dostane pikantnější chuť.

                

Kapr na pivě

I tenhle recept je pravý český…

Co potřebujete:

  • 4 porce kapra
  • sůl, pepř
  • 1/4 litru světlého piva
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 malé cibulky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • kmín
  • mletá sladká paprika

Opláchnuté osušené porce kapra osolte, opepřete a rozložíme na talíř. Pokapejte je pivem a zhruba na hodinu nechte odpočinout v lednici. V kastrolu na rozehřátém oleji osmahněte oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, přidejte porce kapra, zalijte pivem, pokapejte citrónovou šťávou a posypejte kmínem a paprikou. Kapr by se měl dusit pod pokličkou asi 25 minut. Podlévejte horkým vývarem, ale nevařte rybu déle, převařená ryba opravdu není dobrá.

Kapr v sýrovém těstíčku

Co potřebujete:

  • 4 porce kapra
  • sůl, pepř
  • 2 vejce
  • 1 dcl mléka
  • 80 g strouhaného sýra
  • hladká mouka
  • olej, petrželka

Porce kapra osušte, osolte a okořeňte pepřem a hodinu chlaďte v lednici. Z vajec, mléka hladké mouky, strouhaného sýra a špetky soli si zatím připravte těstíčko. Po obalení rybu ihned smažíte na oleji dozlatova. Posypte nasekanou petrželovou natí.

A jaký je ten váš nej recept na bramborový salát a kapra? Podělte se o něj s námi…

Foto zdroj: profimedia.cz

20.12.2013 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist