Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Přinášíme vám jeden osvědčený recept a k tomu ještě něco zajímavých tipů na obměny této vánoční klasiky.
Jemné vanilkové rohlíčky
200 g hladké mouky
200 g másla
150 g velmi jemně namletých lískových oříšků (skoro až na prach)
70 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
1 žloutek
Vanilkový cukr (moučkový ovoněný vanilkou) na obalení
Pokrájené máslo zpracujeme se žloutkem, vydlabanou dužinou z vanilkového lusku, cukrem, moukou a mandlemi, až vznikne jemné vláčné těsto. To uložíme do potravinové fólie či do sáčku, aby neoschlo a necháme ho v chladu asi 24 hodin rozležet. Tím se uvolní aroma vanilkového lusku.
Pak tvoříme malé rohlíčky, které zvolna pečeme do zrůžovění a ještě horké obalujeme v moučkovém vanilkou ovoněném cukru.
Vanilka není podmínka
Samozřejmě je použití pravé vanilky tím lepším řešením, sami uvidíte, že aroma vanilky je více hluboké, hutnější a možná nezvyklé, jste-li zvyklí na aroma vanilínu, který je proti originálu více čpavý. Ale vanilka není podmínkou, použití vanilkového cukru, kterým nahradíme lusk je zcela v pořádku.
Oříšková přehlídka
Součástí vanilkových rohlíčků jsou mleté oříšky. Někomu více chutnají namleté hrubě, nastrouhané najemno či jako v tomto receptu úplně jemně mleté. Chuť výsledných rohlíčků je pokaždé maličko jiná a pokaždé výborná! Ovšem, které oříšky jsou ty nej, tak to je otázka do pranice.
Někomu chutnají vlašské ořechy, jinému lískové. Ale abychom nebyly jen tradiční, můžete zkusit do vanilkových rohlíčků dát i para ořechy, kešu ořechy, namletá slunečnicová semínka či neslané pistácie. S těmi získá cukroví zcela jiný rozměr. Někdy se používá také kokos, ale u kokosu si dejte pozor, hodně těsto vysušuje, takže ho dejte méně, než je uvedeno ořechů v receptu.
Tak tedy krásné pečení přeji!