Femina.cz > Vše o zdraví > Umělá sladidla – mýty a fakta
Umělá sladidla – mýty a fakta
Jsou nebezpečná a rakovinotvorná? Máme pro vás odpovědi a ještě něco navíc kolem alternativ slazení.
V první řadě je třeba umělá sladidla rozlišovat. Nejznámějšími a nejpoužívanějšími náhradními sladidly jsou sacharin a aspartam. To proto, že byly objeveny jako první a samozřejmě, že jsou i nejlevnější. A právě u nich dochází k zajímavým závěrům vědeckých studií. U obou byla při vysokých dávkách podávaných laboratorním krysám zjištěna schopnost vyvolat nádorové onemocnění. U sacharinu ale nádor údajně vznikl způsobem, který není možný u člověka. Aspartam je zase údajně nebezpečný pouze lidem trpícím fenylketonurií, což je velmi vzácná genetická vada způsobující neschopnost organizmu zpracovat aminokyselinu fenylalanin.