Femina.cz > Komerční prezentace > Udělejte si BBQ kdykoli chcete – s elektrickým grilem je to možné
Udělejte si BBQ kdykoli chcete – s elektrickým grilem je to možné
Není nad dobré jídlo a posezení s rodinou či přáteli. Představa letních bbq párty nemusí skončit babím létem. Stačí znát ty správné metody a mít elektrický gril. V našem článku se dozvíte, jaké jsou výhody elektrického grilu, na co si naopak je třeba dát pozor a jak pečovat o svůj elektrický gril, abyste si mohli vychutnat spooooustu jídla.
Výhody elektrického grilu
První a zároveň největší výhodou elektrických grilů je jejich celoroční využití. Díky tomu, že elektrický gril můžete umístit na zahradu, terasu, balkon i do kuchyně vaši chuť na grilované masíčko či zeleninu nebude omezovat nic.
Druhá největší výhoda je, že při grilování na elektrickém grilu nemusíte myslet na koupi paliva, jako je dřevěné uhlí, dřevo nebo propan-butanové láhve. Jak již samotný název grilu evokuje, elektrický gril využívá elektrickou energii.
Všichni nedočkaví a hladoví hosté jistě ocení třetí výhodu: elektrický gril se zahřeje velmi rychle, už za pár minut po jeho zapnutí můžete začít grilovat. Během grilování jednoduše můžete teplotu regulovat podle svých preferencí.
Grilování skončilo, perfektně jste se najedli, všichni se olizovali až za ušima, akorát vaše kuchyně vypadá trošku jako po výbuchu? Zní to ideálně až na ten nepořádek. Zapomeňte na popel a žhavé uhlíky, elektrický gril vám ušetří čas úklidu. Samozřejmě bez údržby se neobejde ani tento spotřebič – po každém grilování je nutné jej vyčistit.
U klasických grilů tuk odkapává přímo na žhavé uhlíky, následně se přeměňuje na heterocyklické aminy nebo polycyklické aromatické uhlovodíky, přičemž dochází ke kontaminaci masa. U elektrických grilů se tuk a grilovací šťávy zachycují v k tomu určené nádobce, kterou můžete jednoduše vyjmout a vyčistit.
Opékání z obou stran a jídlo plné šťávy? Ano, prosím! Elektrické grily mají 2 opékací desky, které pečou jídlo z obou stran a jelikož vysoká teplota proniká přímo do středu potraviny, připraví se dříve, než se z něj vypaří šťáva. Rychlému opékání napomáhá i vroubkovaný povrch ploten. Díky nerovnému povrchu ploten vzniká lepší kontakt s jídlem.
Nevýhody elektrického grilu
Při umísťování elektrického grilu je nutno myslet na blízkost elektrické zásuvky. Na zahradě vám poslouží prodlužovací kabel.
Pokud vám voní tradiční kouřová příchuť grilování, musíme vás upozornit na to, že při grilování na elektrickém grilu tato vůně nevzniká a také ani v jídle není cítit příchuť kouře.
Elektrické grily mají většinou vyšší cenu.
Rady, tipy a triky ke grilování na elektrickém grilu
Pokud se pustíte do grilování, vyvarujte se používání kovových vidliček a zvolte si raději dřevěné pomůcky.
V závislosti na výkonnosti grilu doporučujeme grilovat tenčí plátky masa. Chcete-li grilovat primárně maso, potřebujete elektrický gril s minimálním příkonem 2000 W. Grily s menším příkonem jsou vhodné pro grilování sendvičů či zeleniny.
Stejně jako u masa i u zeleniny platí doporučení grilovat tenké plátky a menší kousky.
Dražší elektrické grily nabízí možnost nastavení konstantní teploty. Dokonce existují modely, které měří stupeň přípravy masa – tedy umí určit, kdy je rare, medium a well-done a na základě toho přizpůsobují teplotu.
Máte-li kontaktní elektrický gril – známý také jako panini gril nebo zapékací gril, pamatujte, že čas na přípravu jídla je přibližně o polovinu kratší než při grilování na klasickém grilu.
Přejeme vám hodně povedených večírků a dobrou chuť!