Femina.cz > Vše o zdraví > Triky, které vám šetří zdraví i peněženku
Triky, které vám šetří zdraví i peněženku
Zdraví je to nejdůležitější, ale jíme opravdu tak, abychom své tělo chránili před nemocemi? Snažte se vařit doma, nejen že ušetříte, ale především víte, co do pokrmů přidáváte. Seznamka s tipy pro zdraví právě začíná!
Kupované směs müsli
V reklamě je označují za zdravou snídani, ale ve skutečnosti to tak bohužel není. Mrkněte schválně na müsli tyčinky a srovnejte jejich kalorický výčet například s hořkou čokoládou, budete překvapené, kolik skrytých cukrů se pod obalem, jež hlásí zdravý životní styl, skrývají. Mnohem lepší jsou směsi sypané, pokud vám však příliš nechutnají, vyzkoušejte domácí müsli. Smíchejte ovesné vločky, rozinky, med, oříšky a další pochutiny dle vaší chutí a po té šup s plechem do trouby. Pokud vám tolik nejde o štíhlou linii, na zapékání vloček se báječně hodí i kondenzované mléko.
Light potraviny: Vhodné nebo nevhodné?
Snažíte se držet dietu a zaměřujete se na potraviny s výše uvedeným označením? Opusťte od zažitého klišé, protože tato cesta ke snížení váhy rozhodně nevede. Ptáte se, proč? Výrobky sice neobsahují žádný cukr, což ale výrobci doženou za pomoci umělých sladidel. Umělé sladidla nás ke zdraví nedovedou, následkem konzumace je potlačení hladu.
Pozor na dresinky z regálů
Dáváte přednost značkovým dresinkům? Skvělou salátovou zálivku vykouzlíte i doma, a to mnohem levněji a především zdravěji. Smíchejte bílý jogurt, přidejte čerstvé bylinky, stroužek česneku a koření. Bylinky budou mnohem výraznější, když si je sama vypěstujete. Vhodně vám také poslouží olivový olej nebo jablečný ocet.
Čím bychom měli sladit?
Sladkou chuť můžete vykouzlit za pomoci medu (nejlépe přímo od včelaře), třtinového cukru, stévie nebo díky javorovému sirupu. Znáte rostlinku stévii sladkou? Pokud ne, je to velká škoda! Tento přírodní cukr pochází z Latinské Ameriky, ale oblíbili jsme si ji po celém světě. Cukr ze stévie mohou konzumovat i diabetici, což je mnohem lepší náhrada za sladidla, které se získávají chemickou cestou.
Přesedlali jste na domácí přípravu pokrmů nebo raději sáhnete po polotovarech? Těšíme se na komentáře.
Foto zdroj: profimedia.cz