Svíčková omáčka z Moravy

Suroviny

zadní hovězí maso
1 kg
špek
100 g
mrkev
4 ks
větší celer
1 ks
petržel
2 ks
cibule
3 ks
kulička černého pepře
6-8 ks
kulička nového koření
4-6 ks
bobkový list
3-4 ks
cukr krupice
2-3 PL
smetana
200-250 ml
máslo
150 g
vývar
1-1,5 l
brusinková zavařenina
dle chuti
domácí šlehačka
dle chuti
sůl a ocet
dle chuti

Postup přípravy:

  • Maso očistíme, odblaníme, nasolíme a prošpikujeme. V masu děláme otvory po vlákně a pořádně napěchujeme tenkými nudličkami špeku.
  • Rozpálíme si pánev, nebo hrnec (kde se vám to dělá lépe), rozehřejeme část másla a orestujeme na ní všechnu cibuli a zbylý špek nakrájený na kostičky, vložíme maso. Až se zatáhne a nasaje do sebe vůni cibule a špeku, odstavíme z plotny.
  • Vyjmeme maso, dáme si ho stranou a na zbylý výpek přidáme nakrouhanou kořenovou zeleninu a oříšek másla, pocukrujeme. Plamen stáhneme v momentě, kdy se vytvoří karamelová struktura cukru. Pokud se rozhodneme pro Halali, dáme si ho rovnou do hrnce k masu a špetkou přisladíme.
  • Přidáme koření – černý pepř, nové koření a bobkové listy.
  • Řádně promícháme a necháme uležet v lednici nejlépe přes noc.
  • Druhý den vyndáme hrnec z lednice a následně dáme na sporák.
  • Maso v hrnci zahřejeme, chvíli ještě orestujeme společně se zeleninou a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. V průběhu vaření je důležité, aby se nám nevyvařila voda (pozvolna a na mírném plameni). Maso necháme vařit 1 – 1,5 hodiny, ale i déle.
  • Změklé maso vyjmeme, z omáčky odstraníme kuličkové koření a bobkové listy. Rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. Dochutíme solí, cukrem a octem (podle kyselosti). Zjemníme smetanou a klidně přidáme ještě kousek másla.
  • Maso naporcujeme a vrátíme do omáčky, společně ještě krátce povaříme.
  • Servírujeme s houskovými knedlíky, maso ozdobíme plátkem citrónu s kupičkou šlehačky a lžičkou brusinek, jak kdo máme rádi, klidně více.

Hodnocení

4.6  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.2.2014 8:16| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist