Sušička potravin – čím vás překvapí, jak na výběr a tipy na sušení

Nejzdravěji a nejlépe uchovává potraviny na dlouhou dobu. Šetří čas. Přináší do kuchyně koncentrované chutě a jasné barvy. Objevuje pro vás nové opojné chutě i textury pokrmů. Ano, to všechno umí sušička potravin.

009_breezer-6008112-1100x618-1100x618.jpg Zdroj: PENTA CZ s.r.o.

Univerzální pomocník v kuchyni i v domácnosti

Na první pohled nenápadný a tichý přístroj s minimem tlačítek dokáže neuvěřitelné věci. Krom hlavní funkce – konzervace potravin sušením tak, že vynikající chuť i vůni uchováte i na rok, totiž sušením získáte i polotovary, které vám pak ušetří spoustu času při přípravě hotových jídel. Nasušit si můžete i bylinky nebo květiny – ať už jedlé ke zpestření, dochucení i ozdobení pokrmů a dezertů nebo dekorativní jako potpourri. Díky sušičce potravin si vyrobíte i zdravotně nezávadné barvivo nebo kořenící koncentráty.
Zdravé mlsání, energetické tyčinky pro sportovce nebo vynikající a výživná svačina na celodenní výlety? I k tomu vám sušička potravin pomůže.

Proč je vlastně sušení potravin tak populární?

Sušené potraviny voní i chutnají téměř stejně intenzivně, jako potraviny čerstvé. Při použití rehydratace je pak můžete celoročně použít při přípravě všech jídel, která máte rádi. Zkuste si provonět v lednu byt bublaninou s jahodami, nasbíranými v létě a nedáte na svou sušičku dopustit.
Sušením navíc ušetříte peníze, obzvlášť když nemáte vlastní zahrádku, kde byste si mohli ovoce nebo zeleninu sami pěstovat. V létě, když jsou ceny sezónních surovin přijatelné, si je nakupte a nasušte do zásoby na zimu, kdy se šplhají do závratných výšek. Peněženka vám rozhodně poděkuje.

Co všechno se dá v domácí sušičce potravin sušit?

Všechno. Veškeré ovoce i zelenina. Od prvních jahod přes jablka až po ostružiny. Zelenina (a určitě vyzkoušejte zdravé chipsy z červené řepy nebo z celeru!),, bylinky a samozřejmě i houby. Výborné jsou také domácí jerky. Sušička vám navíc připraví i báječné a zdravé musli, tortily, keksy nebo jogurty!

Co musí sušička potravin rozhodně mít?

Určitě si pořiďte sušičku, vybavenou digitálním displejem, časovačem a automatickým vypnutím podle vlastního nastavení. V těchto tří parametrech nedělejte kompromisy. Výhodou jsou také nerezová plata, která můžete bez obav umýt v myčce nádobí. Všechny tyto požadavky splňuje například skvělá novinka – nerezová horizontální sušička G21 Breezer. Její perfektní provedení, intuitivní chytré ovládání a moderní design s maximální funkčností vás nadchne.

Dělení a výběr sušičky podle směru proudícího vzduchu

Podle umístění ventilátoru dělíme sušičky potravin na vertikální a horizontální.

Vertikální sušičky potravin jsou levnější a některé z nich opravdu velmi kvalitní. Jednou z nejoblíbenějších vertikálních sušiček je například sušička potravin od českého výrobce G21 Vitality. Tato sušička s názvem G21 Paradiso Big už získala i ocenění Sušička roku od nezávislého portálu Heuréka.cz, a to hned čtyři roky po sobě. Má praktický obdélníkový tvar, časovač, možnost automatického vypnutí se zvukovým signálem nebo nastavitelná plata, která rozšíří možnosti sušení.

Horizontální sušičky potravin mají ventilátor umístěný na zadní straně sušičky, takže vzduch lépe cirkuluje a potraviny se suší rovnoměrně, bez nutnosti výměny plat v průběhu sušení. Jsou proto ideální i do větších komerčních provozů. Doporučujeme je všem, kdo to se svým zdravím, láskou k dobrotám i sušením myslí vážně.

Jak skladovat sušené potraviny

Nechte je před uskladněním vychladnout, ale ne déle než hodinu, aby na vzduchu nenasákly opět vlhkost. K uchování použijte nejlépe skleněné nádoby se vzduchotěsným uzávěrem. Tyto nádoby skladujte na suchém tmavém místě při pokojové teplotě. Takto uskladněné potraviny vám vydrží až dva roky.

Tipy a triky pro nejlepší sušení a uchovávání potravin

  1. Sušte vždy zralé až přezrálé plody, které před sušením důkladně umyjte a nakrájejte na stejně silné plátky. Drobné plody, jako je rybíz, borůvky a jiné, sušte vcelku. Ovoce nezapomeňte vypeckovat a zbavit jádřinců. Pokud byste sušili potraviny nezralé, výsledek by vás pěkně zklamal, a to nejen svou chutí, ale i barvou.
  2. Ovoce a zeleninu neloupejte. Určitě sami dobře víte, že slupka v sobě uchovává mnoho důležitých živin a vitamínů.
  3. Pokud chcete zabránit zhnědnutí plodů během sušení, namočte je do vody s pár kapkami citronové nebo ananasové šťávy, která proces hnědnutí zastaví.
  4. Zabraňte, aby se k potravinám dostala voda a vlhkost. Jak už jsme psali výše, voda je živnou půdou pro tvorbu bakterií a plísní.
  5. Plody sušte vždy ihned po sběru. Zabráníte tak jejich předčasné zkáze.
  6. Sušení hub: Houby sušte na teplotu 45 °C. Při této teplotě budou houby během 7 hodin dokonale vysušené. Doba sušení se může samozřejmě změnit v závislosti na obsahu vody v houbách.
  7. Dokonalé jerky: Maso před sušením namarinujte, získá lahodnou chuť (ale pozor, rychle mizí!).
20.7.2020 4:39| autor: Komerční prezentace
Více o tématu: bylinky

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist