Štědrovečerní menu pro mrňata

Těšíte se na vánoční mlsání a přitom si lámete hlavu, jak potěšit ty nejmenší? První Vánoce sice ještě úplně nevnímají, ale i tak jim můžete štědrovečerní večeři zpestřit. Nechte se inspirovat našimi tipy.

Do jednoho roku věku vašeho děťátka zapomeňte na ořechy, čokoládu, vanilku, skořici nebo třeba na mořské ryby. Ale nebojte se, i mrňata můžete potěšit nějakou gurmánskou lahůdkou. Jejich chuťové buňky ještě nejsou tak rozmlsané, a proto u nich zabodujete i obyčejnou mrkví. A nezapomeňte, že děti jedí i očima! Čím zajímavější, barevnější a veselejší jídlo je, tím více jim chutná.

6. měsíců: Malované pyré

Máte dojem, že pro takhle malá miminka žádné slavnostní jídlo nevymyslíte? Omyl! I se základními surovinami dokážete vykouzlit jídlo vhodné na štědrovečerní stůl. Podmínkou ale je, aby váš drobeček jedl alespoň dva druhy zeleniny různých barev. Pak už stačí jeden druh povařit v kojenecké vodě, rozmixovat a nalít do mističky. Pro tento základ se skvěle hodí brambor, mrkev, nebo třeba dýně. Stejným způsobem připravte jinou barvu zeleniny, ovšem v menším množství, a použijte ji jako zdobení. Do misky můžete namalovat usměvavý obličejík, kytičku, sluníčko, nebo co vás zrovna napadne. Bramborové pyré tak můžete ozdobit mrkví, mrkvové pyré špenátem a dýňové třeba červenou řepou.

8. měsíců: Dvouchodové menu s králíkem

Osmiměsíčním strávníkům už klidně můžete na Štědrý večer nachystat dvouchodové menu. Zkuste třeba květákovou polévku a králíka s mrkví a bramborem. Barevné jídlo mrňouska zaujme a třeba vám ani nebude tolik závidět váš salát s kaprem.

Květák povařte ve vodě se špetkou drceného kmínu. Rozmixujte a vmíchejte rozkvedlaný žloutek. Na talíři polévku ozdobte jemně nasekanou petrželkou. Do půlky malé zapékací misky vložte nakrájený brambor a do druhé půlky mrkev. Podlijte vodou a navrch položte kousek králičího masa. Přikryjte a upečte. Uvidíte, jak králičí maso krásně ovoní zeleninu. Na talíř pak naservírujte zvlášť brambory rozmačkané vidličkou a zvlášť rozmačkanou mrkev smíchanou s rozsekaným masem.

článek

10. měsíců: Sladkovodní ryba bez kostí

Od desátého měsíce si už s vámi může vaše dítko dát i sladkovodní rybu. Většina rodičů má strach z kostí, které naše ryby obsahují v hojné míře. Dnes už se ale vyrábí i kapří filety, které tento problém vyřeší. Bohužel je neseženete tak snadno, jako filety mořských ryb.

Z ryby můžete uvařit vývar, do kterého přidáte nakrájenou vařenou mrkev a těstovinové hvězdičky. Jako druhý chod připravte pečenou rybu s barevnou bramborovou kaší. Rybu upečte přikrytou a lehce podlitou v pekáčku. Brambory uvařte s kmínem a zvlášť uvařte na kostičky nakrájenou mrkev a hrášek. Z brambor udělejte kaši a vmíchejte mrkev s hráškem.

12. měsíců: Kapr a dětský salát

V jednom roce už se nemusíte bát připravit odlehčenou verzi dospělácké štědrovečerní večeře. Kapra nesmažte v trojobalu, ale upečte ho třeba s drceným kmínem. Do bramborového salátu vmíchejte brambory, mrkev, hrášek, petržel a vajíčko. Dresink můžete připravit z jogurtu ochuceného zelenými bylinkami. Rozhodně nic nezkazíte bazalkou, koprem nebo petrželkou. Pokud si netroufáte na kapra, můžete k bramborovému salátu upéct například kousek krůtího masa.

A jak jste řešili první štědrovečerní večeři vy? Máte svůj tip, jak připravit prckovi rybu bez kostí?

Foto zdroj: profimedia.cz

23.12.2014 12:00| autor: Hana Dragounová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist