Femina.cz > Rady a články o kráse > Sladká a tučná jídla aneb Největší nepřátelé krásné a mladistvé pleti
Sladká a tučná jídla aneb Největší nepřátelé krásné a mladistvé pleti
Že proces stárnutí nelze zpomalit? Ale kdeže! Pokud ze svého jídelníčku vykážeš bílé pečivo, sladkosti, zpracované maso i smažená jídla, můžeš tvorbě vrásek zatnout tipec. Vyhneš se tak i akné a ekzémům.
Neustále kupuješ další a další krémy, oční séra, pleťové mlhy, hydratační gely a další produkty, které slibují zdravou pokožku a mladistvý vzhled? Nic proti takové péči o zevnějšek, ale možná neškodí si připomenout, že i strava má na tvou vizáž velký vliv. Dnes se zaměříme na potraviny, jejichž častější konzumace tě připravuje o krásu, jelikož nahrává akné a zbytečně urychluje stárnutí. Před čím se mít na pozoru?
Sladkosti jako postrach zrcadla
Všichni víme, že „něco na zub“ platí za chutný doping, jenž v krizové situaci pocuchané nervy ocení. Tak jasně, občas takhle zhřešit je víceméně v pořádku, ovšem úplně jiná písnička je to v případě, kdy to člověk se sušenkami, bonbóny, čokoládovými tyčinkami, koblihami a koláčky trochu přehání. Kde je kámen úrazu?
„Větší spotřeba sladkostí nesouvisí jen s obezitou a rizikem demence, jak si mnozí myslí. Molekuly rafinovaného cukru se zachycují k buňkám proteinových vláken uvnitř kůže, čímž se proces stárnutí značně urychluje. Cukr rovněž stojí v cestě přirozené produkci kolagenu, takže pleť ztrácí svou elasticitu. Jeho omezená výroba ovšem negativně ovlivňuje i kvalitu vlasů a nehtů,“ vysvětluje americká dermatoložka Susan Stuart.
Smažená jídla? Kapitola sama pro sebe
Ani „dobroty“ připravované na oleji nejsou žádnou hitparádou. Ze závěrů nedávné studie americké neziskové organizace Mayo Clinic jednoznačně vyplývá, že příznivci smažených pokrmů častěji čelí hormonální nerovnováze. Právě jejím vlivem dle názoru tamních specialistů dochází ke zvýšené produkci kožního mazu i k ucpávání pórů. Výsledkem je pak nejen nenáviděné akné, ale také nepříjemné vyrážky a ekzémy, kterých se zbavuje jen horko těžko. Ještě pořád máš chuť na něco z rychlého občerstvení na rohu?
Čtěte také:
- Vrásky, žilky a kila navíc aneb Co všechno dokáže alkohol napáchat na tvé kráse?
- Akné v dospělosti: Jak se ho jednou provždy zbavit?
- Přebarvené celebrity. Které slavné ženy maskují přirozený odstín svých vlasů?
Zpracované maso. Od něj raději ruce pryč
Slanina, šunka, párky a další uzeniny na pultech obchodů vypadají sice lákavě, o tom žádná, ale ve finále z nich nic dobrého nekouká. Výše jmenovaná expertka varuje, že tyto masné produkty obsahují vysoký podíl tuku, cholesterolu, sodíku, siřičitanů a konzervačních látek, jež poskytují příhodné podmínky pro vznik vrásek a otoků. Tím to ale ještě nekončí, neboť „ďábelské složení“ těchto potravin bývá ve vědeckých kruzích spojováno také s migrénou. Takže kruhy pod očima nebo bolehlav? Ano, i to je daň…
Bílé pečivo jako tabu
Ačkoli v porovnání s minulostí je dnes trend zdravé výživy o něco rozšířenější, odborníky zatracované bílé pečivo je stále hodně propíraným zbožím. Všechno, co je vyrobené z „bledé“ mouky, má vysoký glykemický index, na což tělo reaguje intenzivnější produkcí inzulinu. Jenže právě tento stav úzce souvisí s rozvojem celé řady kožních nedokonalostí.