Femina.cz > Zábava > Šéf na grilu: „To bude fičák!“
Šéf na grilu: „To bude fičák!“
Prázdniny už jsou ve vzduchu, cítíte je? Většina základních i středních škol si rozdá vysvědčení už v průběhu úterka a středy, vysokoškoláci už prázdniny dokonce mají. A my dospěláci? My už odpočítáváme dny, kdy za sebou zavřeme dveře práce a užijeme si tu správnou letní dovolenou přesně podle svého gusta. Než se tak stane, přibližme si jí alespoň tradičními letními dobrotami z grilu.
Toho, aby to byla skutečná dobrůtka, se ujal povolaný z nejpovolanějších – Zdeněk Pohlreich se svým pořadem Šéf na grilu. A poslední díl si opravdu vychutnal. Připravil totiž pochutiny, které se ve většině rodin nedostanou vůbec na stůl – potvory z moře vytažené. Celou řadu z nich mám zaškatulkované hláškou ze „Slunce, sena“: „Pepo, jestli mi to vezmeš do huby, tak už ti do smrti nedám pusu!“ Ani já k potvorám z moře vytaženým nemám příliš vřelý vztah. Většina z nich je pro mě na pohled minimálně hodně nelákavá. Asi opravdu patřím mezi ty, kteří jedí pouze věci vypěstované a vychované v místě, kde bydlí. Ovšem Zdeněk má s mořskými potvorami zcela jiné zkušenosti a rozhodl se je předat všem milovníkům grilování…
Focacciu plněnou kvalitními italskými sýry a pokapanou lanýžovým sirupem bych s klidným srdcem vyměnila za hermelín rozpečený na grilu v alobalu s kořením. Další na řadu přišly kalamáry, které na mě už od pohledu působí tak, že bych si od nich držela dostatečně bezpečnou vzdálenost. Takže i kdyby je pro mě za mě naložil do brambůrek, které mimochodem miluju, rozhodně bych je na talíři nejen, že neocenila, ale ani neochutnala. Od přípravy svým hostům by mě odradila i práce s nimi. Krevety už vypadají podstatně jedleji. S pórkem, česnekem, opraženými sezamovými semínky, chilli omáčkou, pepřem a medem by dokonce i v mých očích postoupily na pozici jídel, která bych snad i ochutnala, navzdory svému přesvědčení.
Byla jsem ráda, když konečně Zdeněk nechal moře mořem, a pustil se do grilování klasiky, tedy kuřete. I když teda pořádně neklasickým způsobem. Okořeněné kuře totiž usadil, ano, doslova usadil na otevřenou plechovku s pivem. Kuře vypadalo báječně, ale chuť si teda ani s největší fantazií neumím představit. A když poslední díl, tak s pořádnými kuriozitami. Jedině za tu totiž považuji další recept, kterým bylo kuře pod cihlou. A když exotika tak s plnou parádou, jako poslední recept si pro nás, nadšence grilování, připravil slávky na jehličí.
Tak nevím, jestli chtěl Zdeněk, a to chtěl docela jistě, trošku více zasvětit náš podle jeho slov na grilování negramotný národ do tajů grilování, zda si vybral úplně ty nej recepty. Musím říct, že jsem koukala ráda, ale valná většina receptů pro mě byla nepoužitelná. Raději i při další grilovačce udělám oblíbený mišmaš, který se skládá z různých druhů masa, klobás i těch pikantnějších, brambor, cibule a papriky. Všechno smícháte, okořeníte podle chuti a dáte na lávový kámen nebo gril (na grilu musíte použít grilovací misku) a opečete do zlatova. A jaký je váš oblíbený recept na gril? Podělte se s námi…