Femina.cz > Komerční prezentace > Recept na úžasné těstoviny s pestem z pistácií
Recept na úžasné těstoviny s pestem z pistácií
Máte rádi italskou kuchyni, ale máte pocit, že už jste ochutnali vše? Máme recept, který vaše chuťové buňky opět naplní.
Proč právě pistácie?
Pistácie jsou v gastronomii velice oblíbené pro svou specifickou barvu a chuť. Nemusíte se přitom omezovat jen na sladkou kuchyni. Pistácie se skvěle uplatní i v té slané. A nemluvíme jen o nezdravých slaných pochutinách. Pistácie patří i do salátů a těstovin, dobrou společnost ale udělají i kvalitnímu steaku.
Kromě barvy a chutě vynikají pistácie svými nutričními hodnotami. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny a vysoký podíl některých zdravých vitaminů a minerálů. Zapomínat nesmíme na vlákninu a antioxidanty. Ve vyváženém jídelníčku by proto pistácie neměly chybět.
Zdá se vám, že ořechy do pesta nepatří?
Možná vás překvapíme, ale i nejoblíbenější „bazalkové“ pesto (či přesněji pesto alla Genovese), které dnes lze zakoupit prakticky v každém větším obchodě, obsahuje kromě bazalky a dalších ingrediencí právě oříšky. Jen nejde o pistácie, ale o oříšky piniové. Oříšky obecně jsou totiž poměrně častou složkou podobných bylinkových pest nejen v italské kuchyni. A také pistácie se v pestech v poslední době objevují stále častěji.
Recept na pesto z pistácií
Pro přípravu 500 gramů pistáciového pesta si připravte následující suroviny:
- 250 gramů vyloupaných pistácií (nesolených)
- kůra z půlky většího citronu
- 125 ml extra panenského olivového oleje
- 50 g Parmezánu (nebo sýru Grana Padano či Gran Moravia)
- 5 až 10 listů bazalky (dle velikosti)
- snítka listové petržele
- 1 menší stroužek česneku
- 125 ml vody
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy:
Ze skořápky vyloupané pistácie nejprve krátce spaříte ve vodě. Následně z nich odstraňte slupku, kterou na sobě mají (podobně jako se loupou mandle). Do pesta jsou takové pistácie vhodnější.
Poté již pistácie dáme do mixéru a přidáme i téměř všechny ostatní ingredience. Počkat můžete s vodou, solí a pepřem, které můžete na závěr dávkovat dle chuti a konzistence pesta. Výsledek by měl mít krémovou konzistenci hnědozelené barvy.
Recept na těstoviny s pistáciovým pestem (pasta con pesto di pistacchi)
Máte-li již hotové pesto, finální pokrm je velice jednoduchý. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, kterou bohatě osolíme (voda by měla být slaná jako voda mořská).
Přidáme kvalitní italské těstoviny – chybu neuděláte se špagetami, linguine nebo penne. Můžete ale i experimentovat a zkusit úplně nový druh. Těstoviny uvaříme al dente, v samém středu tedy ještě budou na skus trochu tvrdé.
Poté těstoviny scedíme a do hrnce můžeme přidat pesto a ještě v hrnci vše dokonale promícháme, aby si nikdo nemusel těstoviny míchat až na talíři. Přidejte tolik pesta, aby byly všechny těstoviny dokonale obalené, ale těsto nikde nepřebývalo. Zkrátka „tak akorát“ – to musíte poznat sami.
Poté dáme těstoviny na talíř a na vrchu bohatě posypeme strouhaným sýrem (parmezán/grana). Můžeme dozdobit i několika pokrájenými pistáciemi (ty již mohou být se slupkou).