Femina.cz > Vše o zdraví > Quinoa – zdraví na talíři. Co všechno umí tahle superpotravina?
Quinoa – zdraví na talíři. Co všechno umí tahle superpotravina?
Zásobárna bílkovin, minerálních látek i vitamínů, úžasný pomocník při hubnutí, základ zdravého jídelníčku – tohle všechno je quinoa. Ještě jsi tuhle superpotravinu neobjevila? Pak rozhodně neotálej, je totiž skvělá pro tvé zdraví. Co všechno umí?
Quinou (čti kinou) možná znáš pod názvem merlík čínský. Pochází z jihoamerických And. Inkové quinou uctívali a nazývali ji matkou obilnin. Byla pro ně denním chlebem a údajně dodávala zázračnou sílu jejich bojovníkům. V chladném podnebí vysokých hor se jí nebývale daří, vydrží i opravdu nízké teploty. Snad právě proto bývala jedním z nejběžnějších jídel v Peru, Bolívii, Chile či Ekvádoru, tedy v zemích položených vysoko nad mořem. Patřila mezi tři základní plodiny starých civilizací, vedle brambor a kukuřice.
Quinoa patří mezi pseudocereálie, nebo také pseudoobiloviny. Znamená to, že stonek, na kterém její zrnka rostou, se nesklízí kvůli klasu, ale právě kvůli semínkům. Ta se pak nemelou na mouku jako obiloviny, ale využívají se v celku. Mezi další pseudocereálie patří např. sezam, pohanka, chia semínka či len. Quinoa existuje rovnou ve třech druzích; bílá má jemnou máslovou chuť, červená je křupavější s oříškovou příchutí a nejkřupavější a chuťově nejvýraznější je černá.
Lesk a bída quinoy
Obliba quinoy raketově roste, zejména mezi vegetariány a zastánci zdravé výživy. Je totiž skvělým zdrojem bílkovin a ještě navíc obsahuje všech 8 důležitých aminokyselin a tím je skutečně výjimečná.
Jako bonus naopak neobsahuje lepek, takže je vítanou součástí stravy celiaků. A tím není výčet jejích zázračných vlastností zdaleka konečný. Obsahuje vitaminy A, B, C a E a spoustu minerálů, zejména vápník, železo a fosfor, tedy minerály důležité pro růst kostí, což ocení zejména ženy náchylnější k osteoporóze. Minerály jsou zde zastoupeny v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene nebo kukuřice. A pro tvou informaci, vitamin E chrání tělo před působením volných radikálů a zpomaluje obecně stárnutí. Pozitivní vliv má i na plodnost, pokud máš tedy potíže s otěhotněním, zkus do jídelníčku quinou zařadit a třeba se dočkáš zázraku.
Je rovněž bohatým zdrojem železa a selenu. Svým unikátním složením je proto vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin. Kromě výše zmíněných vlastností je třeba zmínit ještě poslední, a sice že je vedle všech pozitiv ještě dobře stravitelná a nenadýmá, což jistě oceníš, pokud tě sem tam trápí zažívací obtíže. Je to zejména díky vysokému podílu vlákniny, který obsahuje.
Jak už bylo řečeno, doslova pokladem je quinoa zejména pro vegetariány, vegany a sportovce. A to díky skutečně vysokému podílu bílkovin. Pokud jsi tedy vegetariánka nebo veganka a tofu už ti leze i ušima, zkus oživit jídelníček a nahradit jej (alespoň částečně) touto zázračnou surovinou. Masožravci ji asi tolik neocení, přece jen flákota hovězího je lákavá a bílkoviny a železo dodá také. Ale na rozdíl od masa o quinoe skutečně můžeme říct, že je díky svému složení superpotravinou.
Ale abychom ji jen nevychvalovali, je tu jedna potíž a tou je cena. Quinoa je v porovnání s ostatními zrníčky a produkty zdravé výživy poměrně drahá zábava. A hned ti řekneme proč. O tom, že v současnosti vládne u nás i ve světě trend zdravého stravování nemusíme vůbec debatovat. A právě to dělá z quinoy pekelně drahou záležitost. Cena za čtvrtkilový pytlíček se blíží stokoruně. Módní vlna zkrátka vynesla její cenu do závratných výšin, ze kterých jen tak nesestoupí. Z merlíku se tak pro řadu jihoamerických států, kde ji pěstují, stává výhodná vývozní komodita.
Jak quinou zpracovávat a pochutnat si na ní?
Quinoa vzhledově připomíná jáhly či větší kuskus. Podobná je i její příprava. Nejdůležitější ze všeho je prvotní namočení na 5 až 10 minut do studené vody. Poté vodu slij a ještě několikrát ji propláchni a při vaření nezapomeň z hladiny sbírat vzniklou pěnu. Je to důležité z toho důvodu, že semínka obsahují saponiny, což jsou hořké látky, které ji chrání před sežráním ptáky či otravným hmyzem. Vaření je rychlé, obvykle stačí asi 15 minut než bude měkká. To, že je hotová, poznáš mimo jiné tak, že trochu zprůsvitní. A ještě jeden tip šéfkuchaře: pro ještě chutnější výsledek nahraď vodu vývarem. A jaké množství tekutiny použít? Platí jednoduché pravidlo, na jeden díl quinoy dej dva díly osolené vody či vývaru.
A co s quinoou v kuchyni?
Hodí se nejen jako zavářka do polévek, ale i do rizot, salátů a zapečených pokrmů. Směle nahradí v přílohách rýži a brambory. Také ji můžeš zapékat se zeleninou, masem nebo sýrem, případně z ní uvařit kaši nebo nákyp. A to pořád není vše, chutná i nasladko díky své neutrální chuti. A na závěr něco ostřejšího. Víš, že quinoa se dá i pít? Staří Inkové z ní vypalovali ostrou pálenku známou pod názvem chica. Tady už ale asi můžeme o zázračných účincích quinoy jen snít.
A od pití zpět k jídlu, nabízíme ti jeden super zdravý recept:
Salát z quinoy, cizrny a grilované zeleniny
Potřebovat budeš tyto suroviny:
- Hrnek quinoy
- Konzerva sterilované cizrny, slitá
- ½ sklenice sušených rajčat v oleji
- Cuketa
- Paprika
- 1 stroužek česneku, drcený
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup je následující: Předehřej troubu na 170 oC a nakrájej na větší kousky cuketu a papriku. Přidej česnek a vše ochuť olivovým olejem, solí a čerstvě mletým pepřem. Promíchej a dej péct asi na 40 minut do trouby.
Zatímco se peče zelenina, připrav si quinou podle základního receptu, na jeden hrnek quinoy dej 2 hrnky vody a vař asi 15 minut, než se vyvaří voda. Nechej chvíli dojít pod poklicí a poté promíchej se zeleninou, přidej okapaná rajčata, slitou cizrnu, citronovou šťávu a můžeš servírovat. Inkové by ti za tuhle baštu určitě utrhali ruce!
A co ty? Už jsi propadla téhle dobrotě, nebo ještě ve tvé kuchyni stálé místo nemá? Vyzkoušíš? Nebo snad máš nějaké osvědčené recepty? Rozhodně se s námi o ně poděl, těšíme se na příspěvky.
Foto: Shutterstock.com