Femina.cz > Komerční prezentace > Překvapte hosty jarní grilovačkou. Přinášíme tipy na recepty pro zdravé grilování
Překvapte hosty jarní grilovačkou. Přinášíme tipy na recepty pro zdravé grilování
Co to letos zkusit jinak? Víte, že zdravější grilovačku můžete mít připravenou za tři, dva, jedna… přinášíme tipy na zdravé a chutné recepty. Šup s nimi na gril!
Zelenina na grilování
Jednou z nejlepších cest ke zdravému grilování je zařadit na rošt čerstvou zeleninu. Mnoho druhů je na to jako stvořených a opečením získají lahodnou chuť. Skvěle se grilují papriky, cukety, lilky, cibule, žampiony, cherry rajčátka nebo třeba jarní cibulka a chřest. Zeleninu můžete připravit na špízech, v alobalu, nebo ji jen tak položit na rozpálený rošt. Nesolte ji ale předem, ztratila by šťávu. Raději ji dozdobte až po upečení čerstvými bylinkami nebo oblíbeným dresinkem.
Drůbeží a rybí recepty na gril
Místo klasických masových pochoutek zkuste na roštu připravit lehčí kuřecí nebo rybí speciality. Kuřecí prsíčka na špízech s cherry rajčátky a bylinkami, rybí filety v alobalu s citronem a bylinkami nebo tortilly plněné grilovaným lososem a salátem. Tyto pokrmy jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, ale ne tak tučné jako červené maso nebo uzeniny. Maso a ryby doplňte čerstvou zeleninou, jogurtovou omáčkou nebo tortillou pro perfektní vyváženost chutí.
Špízy na grilu v alobalu
Příprava v alobalu je skvělý způsob, jak na grilu udělat chutné a snadné pokrmy bez zbytečných kalorií a připalování na přímém ohni. Na špíz nebo do alobalových balíčků můžete skládat ty nejčerstvější suroviny podle vaší chuti – zeleninu, maso, bylinky. Nechte je pomalu opékat a připravíte si tak zdravé a svěží jídlo rovnou na roštu. Vynikající jsou např. alobalové balíčky s lososem, jarní cibulkou a citronem nebo špízy s cuketou, cherry rajčátky a sýrem.
Jak vybrat gril?
Pokud uvažujete o pořízení nového grilu, pamatujte, že různé typy grilů jsou vhodné pro různé způsoby grilování a úpravy pokrmů. Jaký tedy gril vybrat? Klasické grily na dřevěné uhlí jsou skvělé pro přípravu masitých a vydatných jídel. Plynové grily jsou výborné na grilování zeleniny, ryb, špízů i alobalových balíčků. A elektrické grily se skvěle hodí na rychlé pečení přímo na balkoně či terase. Vyberte takový, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.
Svěží recept: Zeleninové špízy se sýrem feta
Co budete potřebovat: cuketa, papriky, cherry rajčátka, žampiony, cibule, sýr feta, olivový olej, sůl, pepř, bylinkový dresink
Jak na to? Nakrájejte zeleninu na větší kousky a napíchejte na špízy střídavě s kostkami sýru feta. Potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Špízy připravte na grilu v alobalu nebo jen přímo na roštu. Podávejte s dresingem, opečeným pečivem a salátem.
Dopřejte si letos radost z vaření na čerstvém vzduchu bez výčitek z tučných a nezdravých pokrmů. Vaše tělo i chuťové buňky vám za to budou vděčné. A pokud pro svou grilovačku budete potřebovat ještě něco navíc, vše najdete na stránkách Avenberg.cz.