Potraviny, kterým by ses měla v těhotenství vyhnout obloukem

Konečně ses dočkala a na těhotenském testu se objevily dvě čárky. Své těhotenství bereš velmi vážně, dodržuješ všechna doporučení lékařů, chodíš na cvičení, bereš vitamíny, ale dáváš si také pozor na to, co jíš? I docela obyčejné pokrmy mohou tvé nenarozené dítě ohrozit. Kterým potravinám by ses rozhodně měla vyhnout?

potraviny-tehotenstvi-titul-1100x618.jpgCelá galerie 23 Zdroj: Shutterstock.com

Každá nastávající maminka dostane od svého lékaře upozornění, že by v období těhotenství neměla konzumovat například tatarák či sushi. Tabu je samozřejmě veškerý alkohol. A asi žádnou nepřekvapí, že na černé listině jsou i nevařená vejce, proto si musíš dát pozor na všechny cukrářské výrobky se žloutkovou náplní i zmrzlinu. Jsou ale i takové potraviny, které bys na pomyslné černé listině rozhodně nečekala, přesto jejich konzumaci lékaři i dietologové během těhotenství příliš nedoporučují.

Sýry s bílou plísní

Obecně platí, že sýry jsou cenným zdrojem vápníku, tudíž je jejich konzumace v těhotenství vítaná. Například v čerstvém krémovém sýru je kromě dostatku vápníku i cholin, který napomáhá vývoji mozku nenarozeného dítěte. Nastávající maminky by se ale určitě měly vyhýbat sýrům s bílou plísní (brie, camembert, hermelín) a s modrou plísní uprostřed (niva). Tyto druhy mohou být zdrojem různých bakterií, například listeriózy, které mohou nenarozené děťátko poškodit.

Játra

Do zdravého jídelníčku patří, nicméně s jejich konzumací to raději nepřeháněj. Obsahují totiž až příliš velké množství vitaminu A, který může v těhotenství ublížit děťátku. V prvním trimestru se játrům raději vyhni úplně.

Nejen káva, ale i tiramisu

Zdá se ti tento výborný italský dezert zcela neškodný? Možná na první pohled, jenže když trochu popřemýšlíš o jeho složení, už tomu tak nebude. Zákusek totiž obsahuje kofein, a to může být v těhotenství problém. Hlídat by ses měla zejména pokud jsi ten den už kávu či černý nebo zelený čaj měla. Obecně platí, že jedna káva denně je ještě v normě.

Salámy a uzeniny

Do salámů či šunky se často přidávají dusičnany pro jejich snadnější konzervaci. Dusitany (v ty se dusičnany mění působením vzduchu) mohou reagovat s bílkovinou přítomnou v mase a tvořit rakovinotvorné látky. Ještě horší je situace v případě nekvalitně vyuzeného masa. Tepelně neopracované masné výrobky (métský salám, čajovka) mohou obsahovat bakterie listeriózy.

Některé druhy zeleniny

Výše zmíněné dusičnany jsou bohužel také součástí jindy hojně protežované zeleniny. Jak je to možné? Na vině jsou hnojiva, v nichž se tato látka vyskytuje. Pokud je zelenina nadměrně hnojená, zdraví miminka rozhodně neprospívá. Nejrizikovějšími druhy jsou hlávkový salát, špenát či čínské zelí.

Vlašák a další

Na mysli máme saláty s majonézou, ale i bagety, které majonézu rovněž obsahují. Mohou v sobě ukrývat bakterie listeriózy, která nejvíce poškozuje těhotné ženy či malé děti.

Co jíst?

Začínáš si zoufat, že vlastně nemůžeš skoro nic? Neboj, pořád toho je ještě dost, co si můžeš s klidem dopřát. Které potraviny můžeš jíst s naprostým klidem?

  • Kvalitní mořské ryby, které obsahují omega 3 mastné kyseliny. Pozor ale na ryby obsahující rtuť (žralok, candát, makrela, mečoun). Rtuť může poškodit mozek děťátka.
  • Zeleninové saláty se zálivkou z olivového oleje.
  • Potraviny jako je brokolice, kapusta, sója, fazole, celozrnné obiloviny zejména kvůli kyselině listové, abys předešla chudokrevnosti. Kyselina listová je navíc skvělá prevence vrozených vývojových vad.
  • Potravinové doplňky (vitaminy pro těhotné), protože ani bohatá strava někdy nestačí na to, abys přijala dostatečné množství vitaminů a minerálů (zejména železa, jódu, zinku a kyseliny listové). Pozor ale na nadměrné množství vitaminu A, který je nežádoucí. Z běžné stravy se jím ale předávkovat nelze (v hojnější míře jej obsahují játra). Hlídej si proto jeho příjem v potravinových doplňcích.
  • Doporučuje se zvýšit denní příjem vody. Voda slouží jako prevence proti zácpám. Omezit bys ale měla nejen kolu, ale i všechny sladké nápoje a nápoje obsahující chinin.

A proč si dávat pozor na jídelníček? Přece abys neohrozila něco tak úžasného, jako najdeš v naší fotogalerii:

Foto: Shutterstock.com, facebook.com

23.10.2017 4:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist