Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Potraviny, které v zimě zahřejí
Potraviny, které v zimě zahřejí
V zimě nám jde především o to, aby nám bylo teplo. Je proto dobré přijímat dostatečné množství potravin, které organismus ohřejí a tělo nebude muset zbytečně vydávat energii, aby je upravilo na teplotu, kterou potřebuje. A které to jsou?
Chilli papričky
Netvrdíme, že si máte celou chilli papričku nacpat do pusy a rozžvýkat. Chilli má vysoký obsah vitamínu C a pomáhá uvolňovat ucpané dýchací cesty. Jejich ostrost rozproudí krev a vám bude hned tepleji. Pokud máte rádi ostrá jídla, přidávejte si do pokrmů rozemleté chilli. Nejen, že vás bude zásobovat vitamíny a bude vám tepleji, ale chilli také pomáhá spalovat tuky.
Skořice
Toto koření má svoji typickou vůni a nemůže chybět v žádném štrůdlu. Pomáhá zlepšovat krevní oběh, používá se při špatném trávení, nadýmání a průjmu. Má také dezinfekční a antibakteriální účinky, což v zimě potřebujeme nejvíce. Je velmi oblíbená již ve zmíněném závinu, přidat si ji můžete i do svařeného vína nebo celou skořici přidat do džbánku s čistou vodou, což je nejlepší prevence proti alzheimerově chorobě.
Zázvor
Tento kořen je opravdu zázračný. Nejen, že podporuje krevní oběh, ale jeho konzumací přispíváme k prevenci proti respiračním chorobám. Podporuje dobré trávení, pomáhá při bolestech zubů a stimuluje játra k detoxikační činnosti. Nejvíce je známý v podobě zázvorového čaje, doplněný medem. Je ale součástí i mnoha pokrmů, především v čínské kuchyni.
Sezónní ovoce
V zimních měsících nejvíce saháme po citrusovém ovoci, jako jsou pomeranče, mandarinky nebo citróny. Bezesporu obsahují mnoho vitamínu C, který chrání organismus proti virózám, ale málo kdo z nás si ovšem uvědomí, že citrusové ovoce organismus ochlazuje. Roste v tropickém podnebí, kde má za úkol tělo osvěžovat, což u nás v zimě neoceníme. Dejte raději přednost našemu sezónnímu ovoci, jako jsou jablka nebo hrušky. Obsahují také vitamín C jako citrusové ovoce, ovšem tělo neochladí a ušetří mu i dostatek energie při jeho zpracování.
Domácí vývar
Ne nadarmo se říká, že domácí polévka je grunt. U nás jsou nejvíce oblíbené masové vývary, hlavně z hovězího, kuřecího a slepičího masa. Jsou lehce stravitelné, výživné, obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Zahřejí tělo a zvlášť drůbeží polévky jsou nejvíce nápomocny při chřipkách.
A čím se v zimě zahříváte vy? Máte nějaký osvědčený recept? Sem s ním! 🙂
Foto zdroj: profimedia.cz