Femina.cz > Rady a články o kráse > Potraviny, které ti pomohou udržet opálení dlouho po skončení léta
Potraviny, které ti pomohou udržet opálení dlouho po skončení léta
Konečně se ti podařilo získat tu správnou čokoládovou barvu a je úplně jedno, jestli jsi přijela od moře nebo chytala bronz na Lipně. Jedno je jisté, chceš, aby ti opálení vydrželo co nejdéle, ideálně i do doby, kdy už bude za okny bubnovat protivný déšť a skučet podzimní vítr. Není to tak těžké. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíš tyto potraviny.
Žluté a červené ovoce a zelenina
K tomu, aby ti opálení vydrželo, potřebuješ získat beta-karoten. A ten najdeš právě ve žlutě až červeně zbarveném ovoci a zelenině. Do jídelníčku zařaď tedy kromě obligátní mrkve také třeba kaki, batáty, physalis, rakytník, meruňky, jahody, mango, papayu, rajčata nebo barevné papriky.
„Beta-karoten přeměňuje organismus na vitamín A, který je rozpustný v tucích tzn. že, aby ho tělo zužitkovalo co nejlépe, musíme tuto kategorii potravin jíst v kombinaci s tuky. Proto se například italská bruschetta s rajčaty nebo plněné papriky na grilu zakapávají olivovým olejem. Násobení využití beta-karotenu tukem je opravdu vysoké, a proto ho nepodceňujme. Například pokud zkonzumujete špenát bez tuku, využije organismus pouze 6 %, přidáte-li tuk, zvýší se obsah vstřebaného beta-karotenu na 60 %. Právě beta-karoten stojí za zhnědnutím pokožky,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.
Avokádo a bobule
Antioxidanty jsou dalším nezbytným pomocníkem pro opálení. Antioxidanty chrání pokožku před volnými radikály. Co si ale vlastně pod touto hrozbou představit?
„Volné radikály jsou molekuly kyslíku, které byly poškozeny stresem, kouřením nebo například slunečním zářením a ztratily jeden elektron. Ten pro opravu ubírají jiným molekulám v našem těle, a tím jej poškozují. Ve spojitosti s pokožkou se to může projevit drobnými vráskami, vznikem pigmentace, ubýváním kolagenu, a tedy ztrátou elasticity pokožky. Zahrnutím potravin s antioxidantními účinky můžete nežádoucí poškození zastavit. Ve stravě najdete antioxidanty například v jahodách, lesních plodech, kiwi, brokolici, rajčatech, avokádu, řepě, fazolích nebo ve špenátu,“ zmiňuje Kateřina Šimková. Poslední zmiňovaný špenát je nejméně kalorický a naopak nejvíce nutričně výživný. Obsažené antioxidanty, vitamíny a minerály, jsou dokonce schopny chránit zrak před škodlivým UV zářením.
Potraviny s vysokým obsahem vody
Aby opálená pokožka vypadala dobře a nebyla vrásčitá, potřebuje hydratovat. Nezapomeň proto do jídelníčku zahrnout potraviny s vysokým obsahem vody.
„Mezi potraviny nadupané vodou patří meloun, okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grepfruit, jahody, maliny nebo borůvky. Samozřejmostí je i dostatečný pitný režim. Základem pitného režimu je čistá voda doplněná citrónem a mátou. Vitamín C obsažený v citrónech navíc zvýší antioxidační účinky a zmírní následky začervenalé pokožky od sluníčka. Vhodný je i zelený čaj – opět zástupce s antioxidačními účinky – 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky. Velmi významnou hydrataci zastane kokosové mléko, které eliminuje díky svému složení tvorbu vrásek, navíc vám zrychlí i metabolismus,“ doplňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.
Čtěte také:
- 7 tipů, jak se správně opalovat a návod na sluneční tetování jako bonus
- Nejen krémem se lze chránit proti slunci. Které potraviny zahrnout do jídelníčku?
- 5 věcí, které jsi o opalování dosud nevěděla
Čokoláda a oříšky
Ne nejedná se o překlep. Skutečně pokud chceme přispět k vytuněnému opálení, můžeme si dopřát kousek čokolády a hrst oříšků denně. Nepražené kakao v raw vysokoprocentní čokoládě je plné flavonoidů, které pomáhají s obranyschopností pokožky.
„Kůže je díky kakau hydratovaná, prokrvená a lépe okysličená, což je, jak už jsme se zmiňovali, žádoucí. Nezapomínejte i na ořechy a semínka, jako jsou slunečnicová nebo dýňová, protože jsou plná vitamínu E. Ten napomáhá regeneraci buněk, zpomaluje stárnutí pokožky, snižuje poškození kůže vystavené slunečnímu záření a potlačuje tvorbu karcinogenních buněk,“ uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.
A můžeš zkusit i něco neotřelého, třeba Žluté smoothie mango-marakuja podle Mgr. Kateřiny Šimkové:
Celková energetická hodnota: 714 kJ, množství bílkovin, sacharidů a tuků: 4g / 32g / 2g
Suroviny:
- 60 g pomerančové šťávy
- 50 g bílého jogurtu
- 50 g manga
- 30 g čisté jablečné šťávy
- 30 g banánu
- 30 g marakuji
Postup:
Mango oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z marakuji vyloupneme vnitřek. Banány nakrájíme na kolečka. Ovoce rozmixujeme s jogurtem, pomerančovou a jablečnou šťávou.
Teď už víš, jak na dlouhotrvající a kompaktní opálení prostřednictvím potravin, nyní už stačí doplnit pečující kosmetikou a nic nebrání tomu, aby sis výsledek opalování užívala v průběhu celého roku.
text: redakce ve spolupráci s nutriční specialistkou Mgr. Kateřinou Šimkovou, Foto: shutterstock.com, zdravestravovani.cz