Podzim je změna, která si žádá přípravu

Opět léto uteklo jako voda a barvy podzimu jsou za dveřmi. Ještě, než jim otevřeme, pojďme se na tuto změnu připravit. Příprava jako životní změna? Ano! Se změnou přijdou další změny a s nimi další a najednou se vám změní život a tím můžete vy změnit život někoho jiného.

Za povšimnutí stojí na podzim produkty z kvalitních a autentických surovin, proto vám chceme tímto článkem změnu podsunout přímo pod nos, do vašich úst. Ano, tento salátek by měl být součástí jídelníčku každého z nás. O čem bude řeč?

Kimchi. Festival barev, chutí a zdraví

Kimchi (vyslovujme „kimči“), korejský národní pokrm, je pikantní křupavý salát připravený z nakládané fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí s absolutně ojedinělou vůní, chutí, barvou a bohatým obsahem vitamínů, minerálů a probiotických bakterií. Čínské zelí, ředkev, mrkev, cibule, jarní cibulky či česnek. Toto jsou hlavní suroviny, které když si představíte, tak můžete vidět jasné barvy podzimu. V Kimchi máme navíc česnek a cibuli. Česnek je skvělý antioxidant, stejně jako cibule. Cibule obsahuje druh antioxidantů, které odbourávají volné radikály. Radikály poškozují buňky, které tak rychleji stárnou. A když stárnou naše buňky, stárnou tak i naše těla. Každý chceme být stále mladý a cibule je druh potraviny, která by nám s tímto mohla pomoct a nemusí být pouze v kimchi.

Už jen průměrná konzumace dvaceti sedmi kilogramů Kimchi na obyvatele Koreji vypovídá o tom, že jejich zdraví, vitalita a štíhlá těla bez známek nadbytečného tuku není náhodou. Zelenina jako taková je na vitamíny, minerály a vlákninu bohatá s nízkým obsahem cukru. Můžeme tedy s klidem říci, že se dá zařadit do dnes moderní „low carb diet“ nízkosacharidové a bezlepkové diety. Výjimečným a pátým nejzdravějším pokrmem světa uvedeným časopisem Health ho dělá hlavně obsah probiotických kultur, které zde vznikají jako hlavní produkt fermentace.

Fermentace zeleninu předtráví a zároveň obohatí o probiotické bakterie, které příznivě působí na naše zdraví a šetří práci, sílu a zdroje našemu organismu. Tato ušetřená energie může být využita jinde. Procházka pro oběd či po něm, je skvělou alternativou běžné dopravy.

Základ je jít do toho!

Nebojte se zkoušet nové věci. Jak v životě, tak třeba v kuchyni. Vždy je potřeba začít pozvolna. Kimchi je potřeba zavést do denní konzumace pomalu. Bohaté množství probiotik se musí doslova sžít s naším organismem. Využijte ho jako salátek k čemukoliv a nebo jako základní surovinu pro kimchi polévku. Polévková lžíce kimchi alespoň třikrát denně může mít nevyčíslitelnou hodnotu pro vaše zdraví.

Kimchi polévka, která zahřeje

Co budeme potřebovat:

  • 2 lžíce oleje, zeleninový vývar
  • 1 cibule, 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev, kousek petržele a celeru
  • 2 jarní cibulky a mini kapustičky
  • 2 lístky bobkového listu, 3 kuličky nového koření
  • polovinu batátu
  • sklenici Kimchi od I love Hummus
  • tempeh
  • bílý pepř a himalájská sůl

Jdeme na to:

Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, česnek a poté zarestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme koření a necháme spojit chutě. Poté přidáme nakrájený tempeh, lehce orestujeme a přidáme jarní cibulku. Jako další krok je přidání Kimchi, které promícháme s ostatními surovinami a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme očištěné mini kapustičky společně s nakrájenými batáty. Cca 20 minut provaříme a dochutíme podle chuti solí a pepřem. Po naservírování můžeme ozdobit jarní cibulkou a sezamovými semínky (více receptů na www.ilovekimchi.cz).

Nápaditosti se meze nekladou. Dělejme, co nás baví a co máme rádi. Pokud ještě nic takového nemáme, hledejme! Hledejme srdcem a v kuchyni dochucujme láskou. Protože špetka lásky je to, co potřebuje každý z nás.

Za I love Hummus, Jakub Bolek

7.10.2020 5:59| autor: Komerční prezentace
Více o tématu: naše zdravízdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist