Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Ovocem proti stárnutí
Ovocem proti stárnutí
Jablko denně udrží lékaře v bezpečné vzdálenosti. Pomeranč denně nahradí přípravky proti vráskám. Podle týmu britských a amerických vědců totiž potraviny bohaté na vitamin C pomáhají předcházet stárnutí kůže a vzniku vrásek.
Vitamin C je důležitý antioxidant, jenž udržuje tkáně mladistvé. Je však potřeba ho přijímat do těla v přirozené formě z potravin, nikoli z umělých preparátů.
Potrava by měla být bohatá rovněž na omega-6 mastnou kyselinu linoleovou, která je pro tělo nezbytná a získává se zásadně z potravy. Organismus si ji nemůže tvořit sám. Naopak příjem potravin bohatých na tuky a cukry vede k časnému nástupu vrásek a jejímu hrubnutí.
Slunečnicový a světnicový olej a řada ořechů obsahují linoleovou kyselinu ve vysokém množství. Dalším zdrojem této látky jsou tučné ryby, zvláště losos.
„Naše objevy jsou přínosem k poznatkům o hypotézách založených převážně na potravinových doplňcích a místním užívání, že co jíme, skutečně ovlivňuje stárnutí kůže,“ tvrdí epidemioložka Maeve C. Cosgrovová z anglického Bredfordu.
„Stárnutí kůže, zvláště v oblasti tváře, je nápadně ovlivněno mnoha faktory. Zahrnuje mnoho problémů včetně genetické výbavy, ultrafialového záření a životního stylu,“ tvrdí profesorka Susan H. Weinkleová z University of South Florida.
Výzkum doktorky Crosgrovové prokázal, že potrava chudá na vitamin C zvyšuje riziko předčasného stárnutí kůže a vzniku vrásek. Obsah tohoto vitaminu v těle snižují také kouření a další rizikové faktory, které jinak řečeno přispívají k rychlejšímu stárnutí kůže.