Nechce se vám vařit? Vyzkoušejte raw food

Na letních trzích je jich čím dál tím víc. V obchodech se zdravou výživou také. Koktejly, nápoje, tyčinky nebo sendviče vyrobené podle zásad Raw food potkávám poslední dobou na každém kroku. Už jste si jich také všimli? Vyzkoušeli jste je?

Jsou velmi dobře ochucené, je vidět, že si s nimi kuchaři vyhráli, a jsou studené. Takový dojem mám ve zkratce z pokrmů raw food já. Co to vlastně je?

K raw food se hlásí tzv. vitariáni. V jejich kuchyni rozhodně nenajdete vařič. Žádné z jejich jídel není tepelně upraveno. Nečekejte ovšem, že si pochutnají například na tataráku. Ten sice toto základní pravidlo splňuje, ale vitariáni maso nejedí. Stejně tak byste se pletli, pokud byste čekali, že se živí jen saláty. Správný vitarián mixuje, nechává klíčit a suší (do 42 °C). A díky tomu vytvoří pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty tradiční. Tvrdí, že jsou zdravější, vařením se neztrácí vitamíny a další výživné prvky. Své jídlo označují jako živé.

Hoď to tam a stiskni tlačítko

Možná jste zaznamenali, že se v Běchovicích letos konal rawfoodový festival, kde se prezentovali různé restaurace a cukrárny, které „vaří“ právě tuto kuchyni. Tady jsem se naučila dělat tzv. smoothie, které si snadno můžete připravit doma i vy. Tento koktejl získal své jméno z anligckého výrazu pro „hladké“ neboli „smooth“. Do mixéru naházíte ledacos a pak mixujete až do hladka.

článek

Než se pustíte do našeho receptu, vyrazte si na louku. Budete potřebovat kopřivy (nejlépe 4 horní lístky nebo květy), vršky svízele přítuli a bodláků. Množství záleží na vás. Ty pak doma rozmixujte s vodou a jablkem (celým jablkem, pokud to váš mixér utáhne – v semínkách jsou důležité živiny). A máte hotovo. Dáváte-li přednost jemnějšímu koktejlu, dejte víc vody. Pokud chcete sladší směs, hoďte do mixéru jablko navíc.

Kromě smoothie v obchodech se zdravou výživou objevíte i tyčinky z ovoce a ořechů, k dostání jsou také čokolády z raw kakaa, sušené placky, naklíčené luštěniny a obilniny. Na začátku asi nebude vyrábět cuketové špagety (mimochodem jsou velice dobré) s rajčatovou omáčkou nebo raw dezerty, které vypadají úplně jako ty v klasické cukrárně, ale ovládat mixér umíme všichni, takže pokud máte chuť zkusit něco nového nebo se vám prostě jen v letošním horku nechce vařit…

Foto zdroj: profimedia.cz

7.8.2014 12:00| autor: Markéta Kronovetrová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist