Marinovaný králík na smetaně s knedlíkem

Suroviny

králičí zadek
slaniny
10 dkg
zelená petrželka,sůl
octa
3 PL
vína
6-8 PL
cibule
4 dkg
nové koření, pepř, jalovec, bobkový list, tymián
másla
7 dkg
smetana, mouka

Postup přípravy:

Pokrmy z králíka – fotogalerie aranžmá na talíři

králík inspirace fotogalerie

Očištěný králičí zadek zbavíme tuku a blanek a pak ho protáhneme hojně slaninou obalenou v drobně sekané zelené petrželce. Lehce osolíme, dáme do pekáče a polijeme smetanovou marinádou: do hrnečku dáme 3 lžíce octa, 6–8 lžic červeného stolního vína, 4 dkg jemně sekané cibule, 4 celé pepře, 3 nová koření, 2 jalovce, půlku bobkového listu, špetku tymiánu a dobře promíchané necháme na okraji plotny asi 20 minut stát, pouze zahřívat – vařit se to nesmí. Poněkud prochladlou marinádou polijeme králíka v pekáči a necháme v zimě v chladu asi 3 dny odležet. Každý druhý den králíka v marinádě obrátíme, aby se stejnoměrně proležel. V létě stačí, naložíme-li králíka den před úpravou a necháme ho přes noc v chladném sklepě doležet. Před pečením vyjmeme králíka z marinády; marinádu dáme s kořením i zeleninou do hrnečku. Na pekáči rozpálíme 4 dkg másla, 4 dkg na tenčí nudličky nakrájené slaniny, položíme na to králíka a za občasného polévání marinádou upečeme do měkka, nakonec přidáme více tepla, aby v troubě zrůžověl, přičemž ho potíráme vařícím máslem. Upečeného králíka nakrájíme na díly, dáme na horkou podávací mísu, obložíme tence nakrájeným a vařícím máslem přelitým knedlíkem. Omáčku na pekáči zahustíme koflíčkem kyselé smetany, ve které jsme rozmíchaly lžičku mouky, a necháme přejít několik varů. Pak ji procedíme na králíka na míse a zbytek podáme v hodně zahřátém omáčníku zvlášť.

Hodnocení

4.7  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
19.8.2010 5:19

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist