Čokoláda

Božská to substance, neodolatelný hřích, smyslné potěšení. Některé z nás dokonce zažívají s opravdu dobrou čokoládou prožitky blížící se těm erotickým…

Historie

Nejstarší dochované záznamy o kakau pocházejí z dob olmécké civilizace, přibl. 1000 let před Kristem. Vaření nápoje z kakaových bobů je však připisováno Mayům a Aztékům, kteří ji považovali za výjimečný zdroj energie s afrodiziakálními účinky. Mayové do drcených, na slunci sušených a pražených bobů vanilku, Aztékové hořké mandle, pepř a chilli papričky. Chuťově tedy neměly tyto nápoje se současnou pochoutkou mnoho společného. I dnes se však v Jižní Americe vyrábí čokoláda s chilli nebo s pepřem, jejíž chuť je velice pikantní a zajímavá. Seženete ji i u nás, ve specializovaných obchůdcích s čokoládou, nebo někdy i v kavárnách typu CoffeeHeaven.

Do Evropy přivezl kakaové boby Španěl Hernando Cortéz, který dobyl říši Aztéků. Z počátku se čokoláda díky hořkým receptům příliš velké oblibě netěšila, ovšem zanedlouho se do rozemletých kakaových bobů začal přidávat cukr , čímž vznikl velmi lahodný nápoj, jehož obliba neustále stoupala. Casanova ji doporučoval jako afrodisiakum Madame du Barry – milence Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI. ji pili několikrát denně. V polovině 18. století bylo již pití čokolády velmi módní a zdomácnělo na všech evropských dvorech. 19. století přineslo čokoládu v pevném stavu a o několik desítek let později byla na světě také první čokoládová pralinka…

Výroba čokolády

První továrnu na čokoládu založila v Holandsku v roce 1815 firma van Houten. Čokoláda ve formě tabulky spatřila světlo světa v roce 1847. V roce 1879 Rudolf Lindt objevil postup, kterým potlačil přirozeně hořké látky kakaového bobu a hmotu zjemnil přidáním kakaového másla. Hořká čokoláda se připravuje z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Dodáním sušeného mléka pak vznikla mléčná čokoláda.

Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla, cukru a mléčného prášku. Jednotlivé druhy čokolády obsahují různé podíly kakaové sušiny a kakaového másla. Nejjemnější druhy mají vždy vysoký podíl obojího.

První plněné čokoládové bonbony se objevily v roce 1913. Známým belgickým pralinkám dal jméno francouzský maršál hrabě du Plessis-Praslin, skutečným vynálezcem byl však jeho kuchař – mistr Lassagne.

Naší největší čokoládovnou byla „Orionka“ založená v roce 1896 Františkem Maršnerem, který v Praze na Vinohradech původně vyráběl turecký med.

Účinky

Během 2.světové války patřila k dennímu přídělu potravy pro vojáky díky své vysoké energetické hodnotě. Hořká čokoláda má vysoký obsah antioxidantů, posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Může ovlivnit zlepšení nálady, zmírnit úzkost, podporuje funkce pohybového aparátu, brání zhoubnému účinku volných radikálů a je dokonce spolehlivým afrodisiakem…

Kakao

Kakao je důležitým vývozním artiklem mnoha rozvojových zemí. Ve své přirozené formě má extrémně hořkou chuť. Kakaovníky rostou pouze ve velmi omezené geografické zóně, přibližně 10° na sever a na jih od rovníku – 70% světových plantáží kakaa se nachází v západní Africe.

Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvíc ceněna, vzácná a drahá jsou Criollo, zrna z oblasti Mayů (Mexiko a střední Amerika). Jen 10 % čokolády se dělá ze zrn Criollo, která jsou méně hořká a víc aromatická než jiná zrna. Kakaová zrna v 80 % čokolády jsou typu Forastero. Stromy Forastero jsou značně robustnější než stromy Criollo a kakaová zrna z nich jsou levnější. Trinitario, hybrid zrn Criollo a Forastero, se používá ve zbývajících asi 10 % čokolády.

Věděli jste, že…

# zvýšené množství fenyletylaminu, který obsahuje čokoláda, je látka, která se vylučuje v těle při zamilovanosti

# si můžete dopřát čokoládový zábal, čokoládovou koupel nebo masáž ve vybraných salonech? Čokoláda zvlhčuje, vyživuje a omlazuje pokožku. Zbavuje pleť vrásek a seschlé kůže a vrací ji jemnost

# existuje Mezinárodní čokoládový festival? Koná se v portugalském historickém městečku Óbidos, kam se sjíždějí profesionální cukráři, aby předvedli své čokoládové umění

# na území Aztéků roku 1545 by vám 100 kakaových bobu stačilo na pořízení jedné krůty nebo stovky rajských jablíček.

13.8.2008 12:00| autor: Katka Landlová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist