Femina.cz > Vše o zdraví > Zdraví: Vyznáte se v tucích?
Zdraví: Vyznáte se v tucích?
Tuky rostlinné a živočišné? Pojďme se na ně podívat ještě blíže….
Nasycené mastné kyseliny
Zajímavé je, že těmito opovrhovanými tuky doslova přetéká mateřské mléko. Tato cholesterolová bomba je však nezbytná pro zdravý vývoj kojence a zdánlivě paradoxně právě pro jeho schopnost později správně tyto tuky metabolizovat. Nekojené děti mívají vyšší sklony k vyšší hladině cholesterolu a spekuluje se o vlivu právě nedostatku těchto pro mateřské mléko charakteristických tuků. Naše tělo je z větší části získává z potravy, ale v menší míře je schopno si je vyrobit samo. Slouží jako zdroj energie pro svaly a srdce, ale zvyšuje hladinu toho špatného LDL cholesterolu.
Vyskytují se v živočišných tucích, máslu, sádlu, dále v uzeninách, ve ztužených šlehačkách, kokosovém tuku či v tucích na pečení či smažení.
Jednoduché nenasycené mastné kyseliny
Některé z nich jsou pro život nezbytně důležité a tak je musíme tělu dodávat stravou. Jsou nepostradatelné pro elasticitu cév a buněčných stěn. Zvyšují v krvi obsah toho dobrého HDL cholesterolu a jsou prevencí proti srdečně-cévním onemocněním.
Vyskytují se v olivovém oleji, řepkovém slunečnicovém, sezamovém či sojovém oleji. Dále ho najdeme v avokádu, v oříšcích či pšeničných klíčcích.
Více nenasycené mastné kyseliny
U nich platí, že čím více nenasycených mastných kyselin potravina obsahuje, tím více je tekutější. Například Omega 3 mastné kyseliny podporují vývoj mozku u nenarozeného dítěte a právě v těhotenství je příjem těchto kyselin velmi důležitý.
Dalšími nejznámějšími jsou Omega 6, které zlepšují hustotu krve a zlepšují i průtok v cévách, snižují tlak a špatný cholesterol. Jejich nedostatek může způsobit ekzémy, kožní potíže, špatné hojení ran, únavu, ospalost, svalovou slabost i menší odolnost proti infekcím.
Jsou obsaženy nejvíce v rybách, makrelách, sardinkách, dále v řepkovém, sojovém, lněném oleji, ve vlašských ořeších a v dietních margarínech.
Transmastné kyseliny
Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků a mají obvykle pevnou konzistenci. Snižují hodnoty dobrého HDL cholesterolu. Většinou jsou tuhé a lepivé, usazují se v buněčných stěnách a cévách, zvyšují krevní tlak a zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Pro malé děti jsou nevhodné, protože poškozují jejich vývoj.
Najdete je ve zmrzlinách, hotových pokrmech, sáčkových polévkách, chipsech, křupkách, v některých hotových pekařských výrobcích. V posledních letech je to naštěstí stále diskutovanější problém a výrobci se snaží pod vlivem veřejnosti tyto tuky používat stále méně. Obsah těchto tuků je v mnoha případech uváděn na výrobku, takže tento údaj hledejte na obalu.
24.3.2009 12:00| autor: Renata Petříčková