Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Vitamin C: Velký kouzelník
Vitamin C: Velký kouzelník
Ze všech stran neustále zní, jak je důležitý vitamin C. Jen už málokde je ale řečeno, proč tomu tak je. My jsem se tomuto vitaminu podívali na zoubek a jeho tajemství odhalili.
Vitamin C je ve vodě rozpustná živina nezbytná k udržení zdraví. Je citlivá na teplo a oxidaci a v lidském těle plní řadu nezbytných funkcí. Za jeho chemický objev z roku 1928 může maďarský biochemik Albert Szent-György. Další chytrý muž, v tomto případě Sir Walter Norman Hawort, jako první přesně popsal strukturu vitaminu C.
Kde hledat vitamin C
Pro člověka je smutný fakt, že si ho přirozenou cestou nedokáže vytvořit a musí ho tak organismu servírovat prostřednictvím potravy. Vitamin C naštěstí obsahuje řada druhé ovoce či zeleniny. Je v černém rybízu, šípku, brusinkách, jahodách, citrusech, kiwi, bramborách, rajčatech, brokolici, květáku nebo špenátu. Tepelnou úpravou se ale obsah vitaminu C v potravinách rapidně snižuje, relativně šetrnou metodou je dušení v páře, nejšetrnější pak mražení. Co si ale budeme říkat, nejlepší je konzumovat ovoce a zeleninu čerstvé.
Lidské zdraví
O kladných vlivech vitaminu C na lidské zdraví se hovoří neustále. Je nutný k regeneraci aminokyselin, udržuje cévy i tkáně. Podporuje vstřebávání železa, spoluvytváří bílé krvinky, vyvíjí kosti, zuby, chrupavky. Je nezbytný pro zdraví růst a navíc vitamin C odstraňuje volné radikály.
Proto, že je vitamin C tak dobrým bojovníkem proti nájezdům virů, měli by ho více užívat zejména osoby pracující v stresovém nebo infekčním prostředí, dále kojící a těhotné ženy či kuřáci. Doporučená běžní denní dávka je 75 mg.
Jakmile je vitaminu C málo
Je-li vitaminu C málo, zpomaluje se růst, horší se kosti, deformují klouby, zvyšuje únava, zhoršují se žaludeční problémy a odolnost proti infekcím je malí. Kojící ženy mají méně mléka. V extrémních případech může dojít až na kurděje (chudokrevnost, otok kloubů i dásní, časté infekce, oslabení svalstva aj.).