Femina.cz > Vše o zdraví > Konopný olej – zázrak ve vaší kuchyni
Konopný olej – zázrak ve vaší kuchyni
Díky THC, látce, kterou konopí obsahuje si získala tato rostlina svou neblaze proslulou pověst omamné látky. Existuje však i takzvané průmyslové konopí z něhož se vyrábí mimo jiné i potravinové doplňky a přísady, které mají blahodárné a takřka zázračné účinky.
Průmyslové konopí, konkrétně KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa) obsahuje konopné semeno, ze kterého se lisuje olej. Olej obsahuje mnoho prospěšných látek a tak odborníci radí jej zařadit do svého jídelníčku ve formě jedné lžičky konopného oleje denně. Semínko je obalené v pevné slupce a proto jeho lisování musí probíhat co nejšetrněji.
Obsahuje jen nepatrné množství THC, ale jeho organické složení obsahuje velké množství zdraví prospěšných složek. Díky tomu se z průmyslového konopí vyrábí například za studena lisovaný konopný olej.
Tento potravinový zázrak má výjimečné zastoupení nenasycených mastných kyselin, minerály (vápník, hořčík, draslík a železo) a vitamíny (A, B-skupiny, E, C a D). Oproti jiným druhům rostlinných olejů je i méně mastný a tudíž vhodný i při redukčních dietách a pomáhá podporovat imunitní systém. Ukázalo se také, že odstraňuje symptomy ekzému (atopické dermatitidy).
Konopný olej má typickou, výraznou, lehce oříškovou chuť. Používá se výhradně za studena – buď pro přímou konzumaci nebo pro dochucení salátů, pomazánek, marinád a studených omáček, stejně jako dochucovadlo do zálivek a již hotových pokrmů teplé kuchyně. I k dušení a vaření v páře se konopný olej hodí.
Uchovávejte v chladu a temnu – tento nápis na etiketách mnoha výrobků nebereme příliš vážně. V případě konopného oleje bychom tuto výzvu však měli respektovat. Světlo je totiž největší nepřítel plnohodnotných olejů, protože mnohonásobně urychluje reakci mastných kyselin se vzdušným kyslíkem. Navíc ve studeném oleji probíhá mnohem méně reakcí – a navíc pomaleji – vedoucích k jeho znehodnocení, nechávejte proto olej v ledničce.
Čím konopný olej potěší naše tělo?
• 25 % proteinů – aminokyseliny tvoří složku stavební tkáně
• 31 % tuku – zejména esenciální mastné kyseliny – omega 6 a omega 3 (takové si tělo nedokáže samo vytvořit a je závislé na jejich přísunu z jídla, jejich účinek spočívá v minimalizaci zánětů v organismu, brání degenerativním změnám buněk např.rakovině)
• 34 % sacharidů
• minerály – hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek
• vitamíny – A, B, C, D, E, K