Čistící prostředky domácí výroby – jak na to

Mnohé z toho, co máme běžně v kuchyňské spíži, se při bližším pohledu velmi dobře hodí také na mytí kuchyně. Na předním místě seznamu stojí samozřejmě ocet, vydatnými pomocníky však mohou být i sůl nebo citronová šťáva. K tomuto poznatku však dospěl i trh a nabízí různé prostředky na bázi těchto základních surovin.

Náklady na úklid (i znečistění domácnosti chemikáliemi) můžeme snížit, pokud budeme dbát několika základních pravidel úklidu, a pořídíme si také praktické zařízení – nábytek a stěny by měly být do určité výšky omyvatelné. Dřevěný nábytek s ozdobami se v kuchyni čistí dost špatně. Nádobí a kuchyňské spotřebiče by měly být dobře uloženy, pokud možno ve skříních, neboť všechno, co stojí v kuchyni na lince, se po každém pečení potáhne tenkou vrstvou tuku. Pracovní plochy by měly být pokud možno hladké, aby je bylo možné rychleji a lépe utírat.

Jak snadno udržovat kuchyň

Kuchyň stále pro celou řadu domácností představuje těžiště rodinného života. Vždyť co je příjemnějšího, než si společně sednout kolem stolu, jíst a bavit se. Druhou stranou mince však je to, že kuchyň musíme velmi často mýt, protože při práci s potravinami je třeba nejvyšší pečlivosti. Pro základní čištění stačí většinou jednoduchý čisticí prostředek – mýdlová, nebo octová voda, pro zatvrzelejší případy pak nabízíme nejrůznější prostředky z truhly nápadů naší prababičky.

Velmi jemný čisticí prášek

Na choulostivější plochy se hodí tento čisticí prášek – lze jej skladovat až 8 měsíců.

Co budeme potřebovat:
50 g mýdlových vloček
150 g plavené křídy ( k dostání v drogeriích)
80 g sody
5 kapek citronového oleje

Postup:
Mýdlové vločky jemně umeleme. Dobře je smícháme s plavenou křídou a sodou. Nakonec přidáme citronový olej. Naplníme do sklenice se šroubovným uzávěrem a ještě jednou důkladně protřepeme.

Pro pěkný sporák

Sporák v kuchyni bývá vizitkou každé hospodyně. Proto bychom jej měli častěji důkladně mýt. Následující prostředek se dobře uschovává, můžeme jej proto vyrobit více.

Co budeme potřebovat:
250 ml vody
1 lžička mazlavého mýdla
½ lžičky glycerinu
10 lžiček octa
6 lžic plavené křídy nebo čisticího písku

Postup:
Vodu nejprve uvedeme do varu. Smícháme mazlavé mýdlo , glycerin, mýdlo a ocet. Přilijeme vařící vodu. Nakonec do směsi vmícháme plavenou křídu nebo čisticí písek. Naplníme do láhve a pevně uzavřeme. Prostředek lze uchovávat až 4 měsíce.

Stejně tak, jako u sporáku, lze lehce uchovat lesk nerezových ploch, a to za pomoci směsi z vody a citronové šťávy.

Lze si poradit i bez toho, abychom utráceli velké sumy za drahé prostředky. To nejšetrnější a většinou i nejúčinnější máme ve své spíži!

Připraveno ve spolupráci s living.cz

24.11.2010 12:00| autor: Lucie Elen

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist