Velikonoční recepty – 7 tradičních pochoutek

Za půl hodiny si můžete připravit jeden z báječných velikonočních receptů – skvělý bramborový koláč, staročeské boží milosti a jiné další pochoutky.

Bramborový koláč

Co budeme potřebovat:
450g mraženého listového těsta, 600g brambor, 3 pórky, 1 cibule, 100 g slaniny, 2 lžíce másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, mletá sladká paprika, 100 g sýra raclette, 100 g strouhaného ementálu, 2 vejce, 125 ml smetany

Jak budeme postupovat:
Listové těsto rozmrazíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Oloupané a omyté brambory, očištěný a omytý pórek nakrájíme na plátky, slaninu a oloupanou cibuli na drobné kostičky.  Těsto rozválíme na placku, vložíme do rozvírací formy, okraje těsta zvedneme , na dně těsto propíchneme a 15 minut předpékáme. Cibuli zesklovatíme na másle, přidáme brambory a opékáme 10 minut. Vmícháme pórek a opékáme dalších 5 minut. Osolíme, opepříme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Sýr a smetanu rozšleháme se solí, pepřem a paprikou, polijeme koláč a poklademe lístky ze zbytků těsta. Pečeme asi 30 minut.

Středočeské boží milosti

Co budeme potřebovat:
300 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, špetku soli, 20 g másla, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 50 ml mléka, hladkou mouku na vál, olej na smažení

Jak budeme postupovat:
Na vál prosijeme hladkou mouku spolu s cukrem a špetkou solí. Přidáme máslo, žloutky, rum a mléko.
Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladnu rozležet. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník asi 2 mm silný a rádýlkem ho potom rozdělíme na čtverečky. Každý kousek nakonec pouze uprostřed dvakrát rádýlkem „nařízneme“ a čtverečky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Usmažené staročeské boží milosti pokládáme na savý ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku a těsně před podáváním je lehce pocukrujeme.

Toto staročeské pečivo je rychle připraveným jednoduchým pohoštěním, které chutná. Naše babičky je pekly na vánoce, velikonoce aj. svátky. Těsto by se však mělo dobře zpracovat, aby se při smažení tvořily „puchýře“. Nemáte-li rum, můžete dát bílé víno.

Velikonoční hlavička

Co budeme potřebovat:
500 g vepřové plece, 250 g uzeného bůčku, 2 velké stroužky česneku, větší hrst nakrájené pažitky a nasekané petrželové natě, 50 g droždí, 6 vajec, 500 g tvrdších žemlí, 3/4 l vývaru z masa, 2 lžíce mléka, špetka cukru, mletý pepř, muškátový oříšek, majoránka , sůl

Jak budeme postupovat:
Každé maso uvaříme zvlášť v osolené vodě. Měkké vyjmeme, necháme prochladnout a nakrájíme na kostičky. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým vepřovým vývarem. Necháme vsáknout a přidáme nakrájené maso. Ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou, česnekem a solí. Promícháme. Z droždí, mléka a špetky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do směsi masa a žemlí vmícháme žloutky ze 6 vajec, nasekané bylinky, vykynutý kvásek a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků. Urovnáme do dobře vymaštěného pekáče, nebo třeba také do vymazané a vysypané formy na velikonočního beránka. Necháme ještě chvíli kynout, potom vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme. Velikonoční hlavičku podáváme studenou.

Vepřové kotlety se sušeným ovocem

Co budeme potřebovat:
1 kg vepřových kotlet, 70 g sušených švestek, 30 g sušených meruněk, 20 g sušeného manga, 20 g sušeného ananasu, 30 g mandlí, 100 g másla, 100 g oleje, 200 ml červeného likérových vína, bobkový list, tymián, mletý bílý pepř, sůl

Jak budeme postupovat:
Vepřové kotlety vykostíme, mírně osolte a okořeňte. Vložte do marinády, kterou připravte z likérových vín, tymiánu, bobkového listu a soli. Odložte do ledničky na 12 hodin. Poté maso osušte a kotlety vodorovně rozřežte.  Vzniklou kapsu naplňte nakrájeným a na másle podušeným sušeným ovocem a spařenými loupanými mandlemi. Otvor zašijte nebo spojte jehlou. Vložte do pekáče s máslem, opečte z obou stran, podlijte vodou a za občasného polívání marinádou upečte dozlatova.

Velikonoční věnec s marcipánem

Co budeme potřebovat:
500 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí nebo 20 g čerstvého, špetka soli, nastrouhaná citronová kůra , 100 g cukru krupice, 250 ml vlažného mléka, 2 vejce, 100 g rozpuštěného (ne teplého) másla

Náplň:
200 g marcipánu, 100 g mandlí, 100 g sušených meruněk, šťáva z 1 pomeranče

Na potření a posypání:
1 žloutek, 50 g hrubého (surového) cukru

Jak budeme postupovat:
Vepřové kotlety vykostíme, mírně osolte a okořeňte. Vložte do marinády, kterou připravte z likérových vín, tymiánu, bobkového listu a soli. Odložte do ledničky na 12 hodin. Poté maso osušte a kotlety vodorovně rozřežte.  Vzniklou kapsu naplňte nakrájeným a na másle podušeným sušeným ovocem a spařenými loupanými mandlemi. Otvor zašijte nebo spojte jehlou. Vložte do pekáče s máslem, opečte z obou stran, podlijte vodou a za občasného polívání marinádou upečte dozlatova.

Zapékaná vejce

Co budeme potřebovat:
4 natvrdo uvařená vejce, 200 ml zakysané smetany, 4 lžíce strouhanky, 2 normální vejce, 2 snítky čerství petrželové nati, 250 ml mléka, 40 g másla, 1 silnější plátek dušené šunky

Jak budeme postupovat:
Vejce uvařená natvrdo podélně rozpůlíme a vyjmuté žloutky vložíme do mísy. Na kostička nakrájíme šunku a vložíme do mísy.  Přidáme změklé máslo, strouhanku předem pokropenou mlékem, petrželku, sůl a pepř. Důkladně rozmícháme a naplníme do bílkových mističek. Bílkové mističky opatrně narovnáme vedle sebe do vymazané a vysypané zapékací mísy a přelijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali syrová vejce. Ve středně horké troubě zapečeme vejce dorůžova. Necháme částečně vychladnout. Zapékaná vejce rozdělíme na talíře a podáváme s tmavým pečivem jako předkrm.

Špenátový nákyp

Co budeme potřebovat:
jedno balení špenátového protlaku ( 400 g ), 1 menší cibule, 3 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, 100 g cihly, sůl, pepř, muškátový květ, 2 vejce, strouhanka, 1 lžíce oleje, necelá polovina hrníčku mléka

Jak budeme postupovat:
Na olej dáme pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájenou slaninu a necháme restovat. Po chvilce přidáme rozmrazený špenát a prohřejeme. Pokud je nutné, vodu ze špenátu slijeme. Necháme vychladnout a do studené hmoty nastrouháme cihlu nahrubo, přidáme prolisovaný česnek, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový květ a strouhanku tak, aby vznikla hustota jako na sekanou. Pořádně promícháme. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, nandáme špenátovou hmotu, uhladíme, a zalijeme v mléce rozkvedlaným vejcem. Dáme do trouby a zapékáme asi na 180 °C ( horkovzdušné ) 30 minut.
Podáváme s brambory.

Zdroj – Česká velikonoční kniha – obyčeje, zvyky, výzdoba, recepty a mnoho dalšího…

Knihu můžete zakoupit na xyz-knihy.cz

22.4.2011 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist