9 nejlepších Velikonočních receptů

Soutěž Česko vítá jaro se posouvá do své finální fáze, kdy je na vás, abyste vybrali ten nejlepší regionální recept. Do finálového hlasování se dostalo následujících devět receptů. Který se vám nejvíc líbí?

PRO RECEPT, KTERÉMU FANDÍTE, HLASUJTE VPRAVO NA TÉTO STRÁNCE V HLASOVACÍM FORMULÁŘI!

Střední Morava
1. Kopřivové karbanátky
recept zaslala Alena Neugebauerová, Jeseník

Nasbíráme asi 600gramů čerstvých kopřiv nakrájíme nadrobno, přidáme 3 nebo 4 celá vejce, dále dáme strouhanku, česnek podle chuti, sůl. Podle toho, co máte doma přidáte-tavený sýr, ementál, jogurt, řádně promíchat. Před smažením obalit ve strouhance. Když nám nepřeje počasí a nenarostou kopřivy, nevadí, místo kopřiv se může dát zmražený špenát, který necháme rozmrazit. Na 3 balíčky mraženého špenátu dám 5 vajíček. Další variantou je nastrouhaná mrkev. Dobré pochutnání!
……………………………………………………………………………………………….
Severní Morava
2. Jarní kedlubnová polévka
recept zaslala Eva Marťáková, Staříč

Suroviny:
4 mladé kedlubny
1litr vody
4lžíce másla
2lžíce hladké mouky
2dcl zakysané smetany
4 vejce na tvrdo uvařené, sůl, kopr

Postup:
Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Polovinu másla rozpustíme a kedlubny na něm podusíme. Zalijeme vodou a zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z druhé poloviny másla a hladké mouky. Osolíme, přidáme nasekaný kopr a zjemníme smetanou. Polévku prohřejeme a ihned podáváme, ozdobenou pokrájenými na tvrdo uvařenými vejci.
Dobrou chuť!
……………………………………………………………………………………………….
Jižní Morava
3. Sváteční dvojctihodné koláčky
recept zaslala Vendula Ševčíková, Brno

Ingredience:
500g polohrubé mouky
25g droždí
1 vejce, 2 vaječné žloutky
250 ml mléka
100 g cukru
150 g másla
citronová kůra, vanilkový cukr
sůl, mouka na vyválení

Rozpis na 1. náplň:
200 g tvarohu
80 g cukru
1 vaječný žloutek
50 g rozinek

Rozpis na 2. náplň:
asi 500 g švestkových povidel
50 g loupaných mandlí
rum
1 vaječný žloutek
1-3 lžíce mléka

Postup:
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.

Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.

Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech.

Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.
……………………………………………………………………………………………….
Jižní Čechy
4. Králík s nádivkou
recept zaslala Zuzana Kučerová, České Budějovice

Ingredience:
1 králík, 150g špeku, 300g cibule, 50g česneku, 5 polévkových lžic plnotučné hořčice, 400ml bílého vína, pepř, sůl

NÁDIVKA: 6 rohlíků, 6 vajec, 200g vařeného uzeného masa, 200ml vývaru z uzeného masa, 50g másla, 3 mladé cibulky, 50g čerstvě nastrouhaného křenu, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl

POSTUP: Očištěného králíka prošpikujte slaninou, osolte a opepřete. Česnek prolistujte a smíchejte s hořčicí a touto směsí potřete králíka svrchu i zevnitř. Rohlíky nebo žemle nakrájejte na kostičky, navlhčete vývarem z uzeného masa, přidejte žloutky, pokrájejte uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vmíchejte do těsta.
Nádivkou naplňte králíka, kůži na břišní části spojte špejlí, vložte do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijte vínem, a pečte při teplotě 180 stupňů hodinu až hodinu a půl do zlatova. Během pečení polévejte šťávou.
Králíka s nádivkou podávejte s novými brambory uvařenými ve slupce.
Tip: Před špikováním dejte slaninu na chvíli do mrazáku, aby byla tuhá a neklouzala mezi prsty.
……………………………………………………………………………………………….
Západní čechy
5. Karamelový beránek
recept zaslala Renata Fischerová, Dasnice

Ingredience:
100g krystalového cukru, 1dcl horké vody, 6 vajec, 150g moučkového cukru, 240g hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 50g mletých ořechů, tuk a hrubá mouka na formu

Postup:
Na pánvičce rozpustíme krystalový cukr na karamel, zalijeme horkou vodou, a za stálého míchání rozvaříme.
Žloutky, moučkový cukr a karamel ušleháme do husta. V mouce rozmícháme kypřící prášek a mleté ořechy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který střídavě s moukou opatrně vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, a v mírně teplé troubě upečeme.
……………………………………………………………………………………………….
Východní čechy
6. Jehněčí nebo kůzlečí nadívaná plec
recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice

Ingredience:
1 jehněčí nebo kůzlečí plec,
100 g másla,
sůl

Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup:
Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené, v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.
……………………………………………………………………………………………….
Severní Čechy
7. Velikonoční nádivka
(hlavička – klasika z jizerskokrkonošské oblasti)
recept zaslala Laďka Staffen, Jablonec nad Nisou

300 g vepřového plecka,
300 g uzeného bůčku,
300 g kuřecího masa – lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa.

Do vody na vaření masa přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, špetku tymiánu a rozmarýnu.

500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků),
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
6 vajec, pažitka, petrželka, libeček, mladé kopřivy( lze vynechat), můžete i česnek, máslo a strouhanka do vhodné zapékací nádoby

Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.

Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).
Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat).
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do nádivky.
Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova – asi při 180 °C cca 1 hodinu.
Lze přidat i houby jak sušené, mražené i nakládané.
Dá se jíst i studené.
……………………………………………………………………………………………….
Praha/Střední čechy
8. Velikonoční svítek
recept zaslala Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav

Seznam ingrediencí:
půl vepřového kořínku
8 dkg syrových jater, sůl,
20 dkg zeleniny-mrkev, petržel, celer
1 cibule
3 vejce
4 dl mléka
6 dkg strouhanky
mletý pepř, petrželka
mladé kopřivy
2 dkg másla na podušení jater a 3 dkg másla na vymazání pekáčku

Postup:
Očištěný a omytý kořínek uvaříme v osolené vodě se zeleninou a cibulí doměkka. Obrané maso z hlavy a kořínku a na másle s cibulkou podušenými játry na masovém strojku umeleme. Vejce ušleháme vidličkou do pěny, přidáme k nim mléko a přilijeme vše k mletému masu. Pak k tomu ještě přidáme strouhanku, jemně usekanou petrželku a mladé kopřivy, podle chuti přisolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme 1/4 hodiny odpočinout a pak naplníme směs do máslem vymaštěného pekáčku, povrch pokrmu pokryjeme kousky másla a ve středně horké troubě zvolna pečeme 1/2 hodiny. Upečený svítek podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.

……………………………………………………………………………………………….

9. Jehněčí nebo kůzlečí nadívaná plec
recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice

Ingredience: 1 jehněčí nebo kůzlečí plec, 100 g másla, sůl

Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup: Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád, může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.

PRO RECEPT, KTERÉMU FANDÍTE, HLASUJTE VPRAVO NA TÉTO STRÁNCE V HLASOVACÍM FORMULÁŘI!

16.3.2012 4:00| autor: red

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist