Obecně můžeme z hlediska vánočních rituálů rozdělit naši populaci na dva tábory. Členové prvního z nich berou Vánoce jako nutné zlo – dárky kupují pouze proto, že musí, a obdarovaný je tak trochu na druhém místě. Pečení cukroví chápou jako povinnost a otravu, z důkladného vánočního úklidu jsou unavení a naštvaní a rodinné oslavy jim jsou spíše na obtíž. Příslušníci druhé skupiny, snad té větší, si Vánoce naopak užívají. Dárky se snaží koupit s předstihem a i když se jedná o drobnosti, důležité je, aby obdarovaného potěšily. Pečou jen několik málo druhů cukroví, protože milují sladkou vůni linoucí se celým domem. Na vánoční úklid klidně zapomenou a raději stráví čas se svými blízkými.
Je pouze na nás, jaké Vánoce budeme mít – zda plné stresu z toho, že musíme vše připravit a vykouzlit vánoční atmosféru, nebo zda v klidu a pohodě necháme atmosféru Vánoc, aby přišla sama třeba skrze zapálené svíčky a smrkové větvičky. Z průzkumu „Co ještě zvládne Vaše srdce?“, který probíhal od května do listopadu tohoto roku, a který vyplnilo 4 714 návštěvníků, vyplynulo, že se mnoho z nás cítí po celý rok ve stresu, nemá dostatek času na pravidelné stravování ani odpočinek. Vánoce jsou nejen symbolem blížícího se konce roku, ale také nového začátku. Právě o Vánocích můžeme udělat něco pro sebe a své srdce a začít žít zdravěji.
Shon nebo odpočinek?
Průzkum „Co ještě zvládne Vaše srdce?“ ukázal, že ve stresu se alespoň občas cítí 75 % respondentů. Pětina z nich je přitom ve velkém napětí a dlouhodobě má obavu, aby zvládla všechny úkoly. S mírou stresu souvisí samozřejmě i chybějící čas na odpočinek – průzkum ukázal, že na ten nemá vůbec čas 6 % dotázaných. Pokud dotázaní odpočívají, většinou nemají sílu vyvíjet jakoukoli aktivitu. Přes 60 % z nich uvedlo, že odpočívají při knížce, televizi či poslechu hudby.
Stres je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, proto bychom se mu měli dlouhodobě vystavovat co nejméně. Nezapomeňte, že Vánoce nejsou svátkem stresu a shonu, ale klidu a míru. Jsou časem, kdy si vezmeme pár dní volna a při návštěvách u svých blízkých zapomeneme alespoň na chvilku na to, co nás v práci trápí.
Pohyb
Z průzkumu vyplynulo, že aktivně alespoň 2x týdně sportuje více než pětina respondentů. Na druhou stranu pohyb vůbec neřeší 12 % z nich. Jen málokdo odolá, aby neochutnal cukroví, které během vánočního období číhá snad úplně všude. Pokud ale po kávě s cukrovím bude následovat procházka, bruslení nebo sáňkování, můžete udělat něco pro své zdraví, že jste udělali něco pro své zdraví. Chůze je nejpřirozenější formou pohybu a je nejjednodušším způsobem, jak si udržet optimální tělesnou hmotnost a kondici. Na procházku si proto najděte čas i po svátcích. Pravidelná svižná chůze Vám umožňuje relaxovat na čerstvém vzduchu a po určité době vyplavuje hormony dobré nálady. Posiluje srdce, čímž ho pomáhá udržovat déle zdravé, svaly a kosti, zlepšuje koordinaci pohybu a okysličuje a prokrvuje mozek. Dlouhodobý pozitivní vliv pravidelné chůze na zdraví se projevuje již po třech měsících, kdy se snižují hodnoty nebezpečných tuků v krvi, klesá krevní tlak a cukr a zvyšuje se celková tělesná zdatnost.
Vánoční talíř
Vánoce jsou svátkem, který mnoho lidí spojuje s povolováním opasků. Je ale pouze na nás, zda se budeme přejídat a sedět u televize s táckem cukroví, nebo zda tradiční vánoční jídla i náš denní rozvrh upravíme tak, abychom neporušovali zásady zdravé životosprávy. Není totiž pravda, že je vánoční jídelníček buď chutný, nebo zdravý. Bez větších problémů může splňovat obojí!
Z průzkumu „Co ještě zvládne Vaše srdce?“ vyplynulo, že v jídle se přes rok odbývá čtvrtina z nás. Zatímco 17 % dotázaných se stravuje nepravidelně, dalším 8 % si na jídlo najde čas maximálně 2x denně. Odborníci ale doporučují začít den snídaní a příjem energie rozdělit do pěti menších dávek.
O Vánocích si najdeme dostatek času na to, abychom si jídlo užili a nezapomínali na něj. Mezi hlavními jídly si můžete dát např. ovoce (zkusit můžete i některý z exotických druhů) nebo jogurt. Díky nim nebudete mít před obědem či večeří tak velký hlad a porce, kterou si na talíř naložíte, bude menší. Není přece třeba se přejídat – alespoň budete moci strávit odpoledne s rodinou např. sáňkováním nebo návštěvou betlému. Jak o Vánocích nepřibrat zbytečná kila, se dozvíte v článku O Vánocích vždy přiberete? Nejste sama!
Navíc k ozdravění není potřeba žádná výrazná úprava jídelníčku – stačí jen použít správné technologie přípravy a ingredience. Domácí vánočka na Štědrý den je pochoutkou, kterou si ráno jistě můžeme dopřát, protože budeme mít dost času energii spálit – ať již vánočními přípravami nebo procházkou. K obědu mnoho rodin připravuje kubu – kroupy, které jsou základem, patří do obilovin a našemu tělu dodávají dostatek vlákniny. Jenom pozor, abychom tento přínos pro naše zdraví nezničili např. úpravou na sádle či jiném živočišném tuku. Vrcholem Štědrého dne je ryba s bramborovým salátem, ke které usedáme v podvečerních hodinách – i zde tedy můžeme říci, že nevědomky dodržujeme doporučení nutričních terapeutů jíst čtyři hodiny před spánkem. Pokud do bramborového salátu přidáme trošku odlehčené majonézy či tatarky, nemusíme se bát přebytečných kalorií. Ryby jsou velmi doporučované, protože obsahují pro tělo prospěšné omega 3 více nenasycené mastné kyseliny.
V našem jídelníčku by nejen proto měly být 2x týdně, přičemž vhodné jsou zejména tučnější mořské ryby. Z průzkumu ale vyplynulo, že rybu si dá maximálně 1x do měsíce více než 50 % z nás! Při úpravě odborníci doporučují zvolit místo tradičního smažení např. rybu pečenou, která je z výživového hlediska vhodnější, a při přípravě používat kvalitní rostlinné tuky, které obsahují pro tělo prospěšné omega 6 a omega 3 více nenasycené mastné kyseliny. Z průzkumu vyplynulo, že na vaření používá rostlinné tuky 83 % respondentů (více než polovina z nich používá rostlinné tuky i na kuchyni studenou). Téměř 13 % z nás ale i přes rady nutričních terapeutů stále nezáleží na tom, jaký tuk používá.
I další vánoční sváteční dny spojené s tradičními pokrmy mohou být součástí zdravého jídelníčku. Příkladem je např. svatoštěpánská drůbež. Ta by měla v našem jídelníčku převažovat nad tučným červeným masem (výsledky průzkumu ukázaly, že červené maso má téměř denně 11 % dotázaných), důležité je ale nezapomínat na výběr méně tučných druhů. Odborníci by nás pochválili i za novoroční čočku. Ta patří do skupiny luštěnin dodávajícím nám mnoho vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Inspirujte se v článku Vánoční recepty trochu jinak, a vykouzlete zajímavou štedrovečerní večeři.
Alkohol
I když z průzkumu vyplývá, že alkoholické nápoje nepije nebo pije pouze výjimečně 56 % dotázaných, vánočnímu přípitku odolá jen málokdo. Ale pozor! Alkohol obsahuje více kalorií, než byste si mohli myslet. Aperitiv ve formě 1 dl Campari bitter pro nás znamená téměř 1 000 kJ/238 kcal, zatímco 2 dl bílého vína pouze polovinu (doporučený denní příjem je individuální, ale např. pro ženu se sedavým zaměstnáním je přibližně 8 400 kJ/2000 kcal). Vybírejte si proto pečlivě, čím si při vánoční večeři připijete na zdraví.