Z jídelníčku našich babiček

Stojíte bezradně v supermarketu a nevíte, co připravit k večeři nebo k sobotnímu obědu? Jestliže vám došla fantazie, vypravte se s námi na výlet o několik desítek let zpět. Zavítáme na český venkov a nahlédneme do kuchyně našich babiček. Cítíte tu vůni?

Jídelníček našich babiček byl pestrý. Maximálně se využívalo sezónních plodin, protože byly dostupné na zahrádce nebo se daly lacino pořídit na trhu. Létu dominovala zelenina, ovoce, houby a připravovaly se zásoby na zimu. Mnohem více se vařily také luštěniny a připravovaly se pokrmy ze surovin, které znovu objevujeme, jako jsou například jáhly nebo pohanka.

K snídani jsme obyčejně měli bílou kávu s chlebem. K obědu se vařila bramborová polévka nebo kyselo. K tomu se pekly velké buchty, říkalo se jim cihly. Nebo se připravoval svítek,“ vzpomíná osmdesátiletá Miloslava. „Doma jsme také hodně vařili uhlířinu a v neděli bývalo maso se zelím a s knedlíky,“ dodává.

[[related]]

Možná vám přijde po období plném těžkého a mastného jídla vhod nějaký ten lehčí a dietnější pokrm.

Recept na krupicový svítek
Ingredience: 5 dkg másla, 2 lžíce cukru, 4 vejce, čtvrt litru mléka, špetka soli, 30 dkg krupice, 2 lžičky kypřícího prášku. Na zalití: asi litr mléka, 10 dkg cukru, skořice nebo vanilka.

Postup: Máslo třeme s cukrem a přidáváme žloutek po žloutku, sůl a po lžících krupici s mlékem. Asi 2 lžíce krupice oddělíme a promísíme je s kypřícím práškem. Na utřené těsto vyklopíme sníh, posypeme jej krupicí s práškem a zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do vymaštěného a vysypaného kastrolu a pomalu upečeme do růžova. Upečený svítek vyklopíme na prkénku a pokrájíme jej na dílky jako dort. Na každý kousek svítku nalijeme teplé mléko s cukrem. Jde o to, aby se do svítku mléko pěkně vpilo. Svítek je možné oživit ovocem nebo kompotem.

Jáhlová kaše (se škvarky)
Ingredience: 1 litr mléka, 250 g jáhel, 1 cibule, sádlo se škvarky, sůl.
Postup: Jáhly dvakrát až třikrát spaříme (přelijte vroucí vodou a sceďte). Nasypeme je do vroucího mléka, osolíme a za stálého míchání z nich uvaříme kaši. Cibulku osmažte na sádle a polijte jí kaší.
Jáhlovou kaši můžete podávat i na sladko, pokud ji ochutíte medem nebo skořicí s cukrem.

Pohanková kaše s medem
Ingredience: 300 g pohanky, 8 dl mléka, sůl, strouhaný perník, med, máslo.
Postup: Pohanku spařte, sceďte (dvakrát). Zalijte osoleným mlékem a přiveďte k varu (pozor, pohanka by se neměla přímo vařit). Přikryjte hrnce pokličkou a nechte pohanku nabobtnat a změknout. Oslaďte pohankovou kaši mlékem, posypte perníkem a přelijte rozpuštěným máslem. Pokud nemáte strouhaný perník, můžete použít třeba hnědý cukr. Do pohankové kaše můžete přimíchat i sušené ovoce.

2.1.2013 8:00| autor: Jana Poncarová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist