Tofu

Základní tofu je bílé a vypadá jako dokonalá imitace sýru. Svoji hodnotou se však blíží spíše masu.

Tofu je produkt ze sojových bobů, který se k nám původně rozšířil z Japonska a Číny. Dnes se již vyrábí i u nás. Tofu je jakýsi „sójový tvaroh“, který se připravuje vysrážením ze sojového mléka pomocí mořské řasy Nigari.  Je výborným zdrojem bílkovin pro lidi, kteří nejedí maso.

Cenné minerály

Obsahuje vodu, kolem 8% sacharidů, cca 3% tuků a přibližně 15% bílkovin a celou řadu minerálních látek, z nejcennějších jmenujme třeba vápník, hořčík a železo. Je tedy skvělou součástí zdravé výživy i nízkotučné diety.

V kuchyni

Chuť tofu je neutrální a tak se chuťově zajímavým stává teprve po marinování, kořenění, smažení, fritování, vaření.

Pokud je před tepelnou úpravou zmrazeno, pak je pevnější a lépe se s ním pracuje.
Lze ho používat i za studena jako základ či přídavek do pomazánek, salátů.

Tofu najdeme i v mnoha vegetariánských, salámech, sýrech, karbanátcích či hamburgerech.

Z uvařeného a nastrouhaného tofu lze vytvořit i těsto na jablečný závin či pizzu.

Základní bílé tofu je často již předem marinováno, kořeněno či jinak ochuceno (například v různých nálevech nebo uzené) a tak lze v obchodech vybírat podle své libosti. To neochucené můžete nadrobno nakrájet i do ovocných salátů či jím obohatit sladká jídla typu rýžový nákyp. S přírodní chutí tofu velmi dobře harmonizují oříškové, mandlové a pistáciové příchuti.

22.5.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist