Femina.cz > Vše o hubnutí > Tofu
Tofu
Základní tofu je bílé a vypadá jako dokonalá imitace sýru. Svoji hodnotou se však blíží spíše masu.
Tofu je produkt ze sojových bobů, který se k nám původně rozšířil z Japonska a Číny. Dnes se již vyrábí i u nás. Tofu je jakýsi „sójový tvaroh“, který se připravuje vysrážením ze sojového mléka pomocí mořské řasy Nigari. Je výborným zdrojem bílkovin pro lidi, kteří nejedí maso.
Cenné minerály
Obsahuje vodu, kolem 8% sacharidů, cca 3% tuků a přibližně 15% bílkovin a celou řadu minerálních látek, z nejcennějších jmenujme třeba vápník, hořčík a železo. Je tedy skvělou součástí zdravé výživy i nízkotučné diety.
V kuchyni
Chuť tofu je neutrální a tak se chuťově zajímavým stává teprve po marinování, kořenění, smažení, fritování, vaření.
Pokud je před tepelnou úpravou zmrazeno, pak je pevnější a lépe se s ním pracuje.
Lze ho používat i za studena jako základ či přídavek do pomazánek, salátů.
Tofu najdeme i v mnoha vegetariánských, salámech, sýrech, karbanátcích či hamburgerech.
Z uvařeného a nastrouhaného tofu lze vytvořit i těsto na jablečný závin či pizzu.
Základní bílé tofu je často již předem marinováno, kořeněno či jinak ochuceno (například v různých nálevech nebo uzené) a tak lze v obchodech vybírat podle své libosti. To neochucené můžete nadrobno nakrájet i do ovocných salátů či jím obohatit sladká jídla typu rýžový nákyp. S přírodní chutí tofu velmi dobře harmonizují oříškové, mandlové a pistáciové příchuti.