Hubnutí: Sedm tipů, jak hlídat porce

Jezte menší porce, radí nám dietologové. Nikdo ale nestanovil, jak vlastně taková „normální porce“ určená ke zmenšení vypadá. Talíře, hrnky, naběračky i lžíce mohou mít různé rozměry. Jak tedy máme hlídat množství spořádaného jídla?

1. Rozdělte talíř
Před servírováním hlavního jídla rozdělte talíř na poloviny. Jednu z nich naplňte zeleninovou přílohou a do druhé vměstnejte proteiny (maso, luštěniny) a sacharidy (těstoviny, rýži, brambory, chléb). Máte před sebou vyvážený oběd.

2. Zvolte menší talíře
Standartní talíř má v průměru zhruba 25 cm. Při redukční dietě můžete zkusit jíst z menšího (za předpokladu, že servírované pochoutky nevyženete do pater…), pro normální zdravé stravování je ale tato velikost tak akorát. Moučník nicméně jezte raději z podšálku – jeden americký experiment ukázal, že si lidé nabírají do větších misek o 31 procent zmrzliny víc než do menších.

3. Kupujte co nejmenší balení
Tímto způsobem sice moc neušetříte, ale kila půjdou dolů. Zapomeňte na akce dvě balení sušenek za cenu jednoho a výhodná maxibalení čokoládových tyčinek. Čím větší zásoby doma máte, tím rychleji zmizí. A když si otevřete sáček bonbónů k televizi, obvykle ho spořádáte celý – takže radši zvolte co nejmenší velikost.

4. Zbytky rozdělte do krabiček
Zbylo vám dost jídla od večeře a ohřejete si ho zítra k obědu? Před uložením do lednice ho rozdělte na porce a naplňte jím menší krabičky (jedna krabička = jedna porce pro vás). Pokud tak neučiníte, budete mít tendenci sešrotovat všechno, co v hrncích zbylo, na jeden zátah.
[[related]]
5. Co oči nevidí, to žaludek ignoruje

Pamlsky a chipsy by měly být bezpečně ukryty v útrobách kredence. Necháte-li je vystavené na míse, sáhnete po nich mnohem dříve, než na ně dostanete „ukrutnou chuť“ a vypravíte se na průzkumnou výpravu kuchyní. Na toto téma byl také proveden pokus: kancelářským pracovníkům byla rozdána lízátka – jedna skupina je uklidila do tašek, druhá si je nechala vystavené ve sklenici hned vedle počítače. Jak se dá předpokládat, lízátek ze sklenic bylo snědeno o 70 procent více než lízátek z tašek.

Čtěte: Jak odolat sladkostem

6. Vyhněte se bezmyšlenkovitému křoupání
Řada restaurací vám dnes automaticky nabídne neplacený předkrm v podobě pečiva s pomazánkou. Konzumujete ho během hovoru, aniž o tom přemýšlíte. Podle průzkumu si třicet procent lidí po večeři nemůže vzpomenout, kolik krajíčků chleba vlastně snědli. Vezměte si jeden kousek… a zbytek nechte odnést.

7. Nestyďte se požádat o dětskou porci
Velikost porce v restauraci se odhadne špatně. Zatímco někde vám sotva ukápnou na talíř, jinde vám naloží porci hodnou armádního velitele. Odpozorujte proto nejprve od vedlejších stolů, jak je jídlo servírováno, a je-li to na vás moc, požádejte o poloviční porci.

20.1.2012 12:00| autor: Jana Rysková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist