Bodová dieta: Hubne se bez hladu a hříchy jsou povoleny!

Bodová dieta patří k mým nejoblíbenějším, co vidím, to zbodnu. Nejspíš je to i vaše oblíbené úsloví… V čem ale vlastně taková bodová dieta spočívá, když o ní nechcete žertovat, ale hodláte s její pomocí opravdu zhubnout?

Principem bodové diety je přiřazení čísel-bodů k jednotlivým potravinám, a to nejen s ohledem na jejich kalorickou hodnotu, ale také na jejich stravitelnost a význam pro celkové zdraví. Čerstvá zelenina může podle tabulek obsahovat stejné množství kalorií jako sklenička coca-coly. Na první pohled se tedy zdá, že vyjde nastejno, když sníme svazek ředkviček nebo vypijeme sklenku sladké limonády. Organismus ale na každou potravinu reaguje zcela jinak.

Zatímco cukr z coca-coly se ihned vstřebá do krve a posléze se začne přeměňovat na tuk, zelenina je trávena pomalu, s využitím přibližně stejného množství energie, jakou sama obsahuje. Teoreticky vzato, když tedy sníte na jeden zátah kilogram rajčat, hlávku zelí a tři celery, asi vás bude pekelně bolet břicho a vyrazí vám kopřivka, ale nepřiberete ani gram.

Počítání bodů se proto jeví jako mnohem efektivnější metoda než počítání kalorií. Pravidlo je jednoduché – počet zkonzumovaných „bodů“ by neměl překročit 22 za den (přesný počet stanoví dietolog podle vašich tělesných proporcí).

Výhody bodové diety:
– při prvním pohledu do tabulek vidíte, které potraviny jsou přátelské a které by se měly naopak omezit
– protože existují jídla s „nulovou“ hodnotou, jež se dají jíst neomezeně, nikdy nemusíte trpět hladem
– žádná potravina není vysloveně zakázána, takže když vás přepadnou neodolatelné chutě, můžete si dopřát i dortík – jediným trestem je, že po zbytek dne už budete jíst jenom zeleninu
– při zvýšené fyzické aktivitě a cvičení si můžete denní limit o pár bodů navýšit
[[related]]
Nevýhody bodové diety:

– jídelníček si sestavujete sami, a tak se snadno může stát, že sklouznete k nevyvážené stravě a nějaká složka vám bude chybět
– nedá se předpovědět, kolik kilogramů shodíte a jak dlouho to bude trvat

Příklad hodnot jednotlivých potravin:
čerstvá zelenina, cibule, česnek, houby 0
střední banán 2
avokádo 2
porce jiného ovoce (jablko, broskev, hrnek hroznového vína apod.) 1
kelímek netučného slazeného jogurtu 3
vejce 1
krajíc chleba 2
lžička másla 1
hrnek uvařených těstovin 3
hrnek uvařené rýže 4
hrnek brambor 3
plátek tvrdého sýra 2
kuřecí prsíčko 2
plátek hovězího 4
plátek vepřového 6
plátek tresky 4
plátek sekané 8
střední porce hranolek 10
velký hamburger 13
hrnek nízkotučného mléka 2
zákusek s krémem 12
třetinka piva 3
1 dcl suchého vína 2

9.5.2012 12:00| autor: Libuše Burger

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist