Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Losos – recepty
Losos – recepty
Ryby a pokrmy z nich k prosinci jednoduše patří. Ale na svátečním stole nemusíte mít vždy tradičního kapra. Vyzkoušejte letos změnu a sáhněte třeba po lososu. Přinášíme vám super recepty na jeho úpravu z celé Evropy.
Losos a pokrmy z něj připravené jsou u nás velmi oblíbené, neboť patří k těm nejchutnějším rybám a pokrmům z ryb. Navzdory krátké době přípravy jsou pochoutky z lososa vždy skvělé a zdravé. Recepty z lososa nemusí být rozhodně fádní a tradičně připravené jen z rybího růžového masa na másle a zakapané citronem. Důkaz o tom vám dnes přinášíme v podobě několika zajímavých receptů, jak se losos připravuje v různých zemích Evropy.
Francouzská kuchyně
Ve Francii je v oblibě losos připravovaný po bretaňsku. K tomuto receptu si připravte 600 g očištěného lososa, 4 malé žampiony, 60 g másla, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a naťovou petrželku.
Na pánvi rozehřejte část másla, přidejte lososa nakrájeného na malé kousky a žampiony nakrájené na plátky. Vše společně poduste. Směs osolte a dopečte v troubě. Zbývající máslo rozehřejte, vmíchejte na drobno nasekanou naťovou petrželku a citronovou šťávu a tuto směs pak použijte k polití lososa těsně před servírováním. Jako ideální přílohu k takto upravenému lososímu masu podávejte bramborové hranolky a jemný zeleninový salát.
Rakouská kuchyně
Rakušané si potrpí spíše na ostřejší verzi úpravy lososa, která je shrnuta v receptu s názvem „Losos po vídeňsku“. Na jeho přípravu budete potřebovat: 4 porce lososa, 200 g cibule, 400 g rajčat, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 2 dl bílého vína, 1 feferonku, sůl, citronovou šťávu, petrželku, mletou papriku.
Začněte očištěním jednotlivých porcí lososa a jejich zakapáním citronovou šťávou. Poté plátky lososa nechejte odležet. Mezitím si na oleji poduste jemně pokrájenou cibuli. Cibuli poté rozložte na dno ohnivzdorné mísy co nejrovnoměrněji a posypte ji najemno pokrájeným česnekem. Na česnek uložte jednotlivé porce lososa a posypte ho mletou paprikou a rozkrájejte na něj feferonku. Porce lososa podlijte bílým vínem a pečte ve středně vyhřáté troubě. Porce rybího masa při pečení 1 x obraťte. Na talíři podávejte lososa obloženého jednotlivými dílky rajčat a vařenými bramborami. Přidejte jemný zeleninový salát.
Skandinávská kuchyně
V Dánsku se připravuje losos velmi často s holandskou omáčkou. Vyzkoušejte tento recept na lososa i vy. Na tento recept z lososa budete potřebovat 4 plátky lososa, citronovou šťávu, sůl a tuk na opečení, nejlépe máslo.
Plátky lososa pokapané citronovou šťávou nechejte nejprve hodinu odležet v lednici. Potom je osušte, osolte a opečte na tuku, a to po obou stranách. Podávejte s dílky citronu, s holandskou omáčkou a vařeným bramborem.
Foto zdroj: profimedia.cz