Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Lehké letní grilování: 3 super recepty, po kterých nepřiberete
Lehké letní grilování: 3 super recepty, po kterých nepřiberete
Máte rádi grilované dobroty, ale bojíte se, že kvůli nim opět nezapnete vaše oblíbené kalhoty? Nestrachujte se zbytečně. Grilování se vzdávat rozhodně nemusíte. Stačí si zvolit ty správné suroviny a nemusíte si grilování letos v létě vůbec odpírat.
Co je grilované, není automaticky dietní. Grilovaný bůček zůstane bůčkem i poté, co ho hezky ogrilujete nad dřevěným uhlím. Chcete-li si však grilovací sezónu náležitě užít, začněte se na ni připravovat už nyní. Hledejte recepty, zkoušejte, ochutnávejte a nebojte se ani zdánlivých chuťových experimentů. I dietní grilování, může být chutné. A my vám to dokážeme!
Kuřecí špízy s cuketou, žampiony a bylinkami
(4 osoby, 8 špízů)
Ingredience:
500 g kuřecího masa, 10 ks žampionu (lze nahradit i hlívou ústřičnou), cuketa, bílý jogurt, čerstvé bylinky podle chuti (například bazalka, rozmarýn, petržel, kopr libeček), strouhaná citrónová kůra, kvalitní olivový olej, sůl, jehly na špíz.
Příprava:
Kuřecí maso nakrájejte na středně velké kostičky a odložte si je do mističky. Očistěte žampionové hlavičky, pokud jsou dost velké, můžete je rozpůlit, poté je dejte stranou. Cuketu neloupejte a nakrájejte ji na kolečka nebo kostičky. Nyní si vezměte připravené jehly na špíz a střídavě na ně navlékejte kuřecí maso, žampiony a cuketu, dokud nebude jehla plná. Čerstvé bylinky jemně nasekejte a vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřete připravené špízy, které následně položte na rozehřátý gril. Jako přílohu doporučujeme čerstvou zeleninu nebo v alobale pečené/grilované brambory.
Zeleninová jehla s provensálským kořením
(4 osoby, 8 špízů)
Ingredience:
16 středních žampiónů, 2 papriky, 16 cherry rajčátek, 3 větší cibule, kvalitní olivový olej, 3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 1 lžíce provensálského koření, 2 stroužky česneku, nízkotučný tvaroh a čerstvé bylinky dle chuti, pepř, sůl
Příprava:
Papriky nakrájejte na kostičky, žampiony očistěte, oloupejte a případně rozkrojte hlavičky na půl. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Cherry rajčátka nechte v celku. V míse smíchejte olej, čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu, směs provensálského koření, utřený či prolisovaný česnek, pepř. V marinádě následně smočte papriku, rajčátka a žampióny, opatrně obalte také cibuli. Zeleninu napichujeme střídavě na jehly. Grilujeme na předehřátém grilu cca 10 minut. Mezitím si nízkotučný tvaroh v misce rozděláme s čerstvými nadrobno nakrájenými bylinkami, můžeme přidat špetku pepře a sůl podle chuti. Hotové špízy poté namáčíme v bylinkové omáčce. Tvaroh můžete nahradit například zakysanou smetanou či bílým jogurtem.
Steak z lososa s čerstvým koprem
(4 osoby)
Ingredience:
4 steaky z lososa (150 až 200g na 1 porci), čerstvý kopr, citrón, pepř, kvalitní olivový olej
Příprava:
Steaky pokapeme olivovým olejem, jemně opepříme a osolíme, a nakonec posypeme čerstvým najemno nasekaným koprem. Grilujeme asi půl hodiny. Když je losos hotový, položíme ho na talíř a pokapeme několika kapkami citrónové šťávy. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Foto zdroj: profimedia.cz