Kynuté těsto na sladko i na slano

Suroviny

polohrubé mouky
500 g
kvasnic
30 g
krystalového cukru
60 g
teplého mléka (35 stupňů)
1/4 l
změklého tuku
60 g
vejce
2 ks
soli
1 ČL

Postup přípravy:

Vejce, tuk a všechny přísady mají mít pokojovou teplotu, aby těsto dobře vykynulo.

Kvasnice smíchejte s cukrem a nechte rozpustit. Zakvedlejte s vlažným mlékem a trochou mouky. Přikryté nechte asi 20 minut kynout.

Mouku nasypte do zadělávací mísy, přidejte tuk, vejce a vykynutý kvásek.

Osolte a těsto zpracujte. Použijte robot nebo hnětač na těsto. Těsto je dobře vypracované, je-li pružné a nechytá-li se mísy.

Těsto nechte přikryté vykynout na dvojnásobný objem. Lehké těsto kyne asi 30 minut, těžké až 1 hodinu. Má-li mít pečivo velmi jemné póry, znovu hněťte a nechce kynout další hodinu. Těsto vyválejte nebo zformujte a nechce dokynout.

Kynuté těsto pečte při 200 až 225 stupních. Troubu zapněte teprve při vkládání těsta do trouby, má tak 20 minut času na dokynutí.

PIKANTNÍ TĚSTO na housky, chléb a pizzu připravte jen s 10 g cukru, a případně vynechejte i vejce. 

DO SLADKÉHO TĚSTA na koláče přidejte citronovou kůru, skořici, kardamom, rum a podobné koření. Použijte až 6 vajec na 300 g másla.

Tip:

V horkovzdušné troubě kynuté těsto velice dobře kyne, dáte-li těsto do trouby při 50 stupních a po pěti minutách ji vypnete. Pečivo z kynutého těsta se peče v těchto nových troubách zvlášť dobře při teplotě 175 stupňů.

Hodnocení

3.6  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
19.8.2010 5:19| autor: Lenka Tůmová

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist