Femina.cz > Komerční prezentace > Kroupy s fazolí: chutný a vydatný pokrm pro každý den
Kroupy s fazolí: chutný a vydatný pokrm pro každý den
Jste milovníky luštěnin a též si rádi dopřejete trochu toho nezdravého v podobě uzenin a škvarků? Pak je skvělý čas na přípravu osvěžujícího, i když trochu kaloričtějšího pokrmu s prostým názvem: kroupy s fazolí.
Jde o velmi vydatný oběd nebo brzkou večeři, po níž je potřeba se cirka za hodinku vydat alespoň na procházku, abyste tělu usnadnili práci s luštěninami. Odměnou vám však bude skvělá chuť a spousta výživných látek, které jak kroupy, tak fazole dokáží nabídnout.
Suroviny:
kroupy | hrnek |
fazole větších odrůd | půl hrnku (lze nahradit fazolemi v plechovce) |
cibule | 3 větší kusy |
škvarky | 150 g |
uzené maso / koleno | dle libosti |
sůl | dle chuti |
ocet | dle chuti |
Doba přípravy:
- přes noc namáčení fazole a krup
- samotné vaření cirka hodinu
Náročnost: snadné
Typ jídla: hlavní chod
Typ kuchyně: střední Morava
Postup přípravy:
Večer před vařením namočíme jak kroupy, tak fazole, každé v jiné nádobě. Před samotnou přípravou pak vodu slijeme, dáme čerstvou a obě suroviny dáme zvlášť vařit. Fazole nesolíme, aby vařením dobře změkly – lze vařit v tlakovém hrnci, kde budou dříve hotové. Pro usnadnění přípravy je také možno sáhnout po kvalitní konzervě s fazolemi.
Kroupy osolíme ihned a vaříme ve slané vodě. Mezitím dáme uvařit uzené maso nebo uzené koleno, které jsou často k mání za akční ceny v Lidlu, takže se dají výhodně koupit předem a zamrazit. Do vody k masu netřeba cokoliv přidávat (pokud si nepřejete mít též uzenou polévku) maso vařte v minimu vody, v podstatě jej stačí i jen dusit.
Pokud o polévku stojíte, zde je recept, co do vody k uzenému masu přidat. Dalším krokem je příprava smažené cibulky, kterou se budou kroupy s fazolí dochucovat. Je potřeba ji nakrájet ne zcela najemno a vysmažit do zlatohněda, aby ztratila typickou cibulovou chuť, ale získala kýženou chuť karamelizovanou. Pomoci jí můžete trochou vína a cukru, čímž z ní uděláme cibulku glazovanou.
V další pánvičce nebo kastrolku opečeme škvarky tak, aby se zpěnily a byly znovu křupavé. Tím je v podstatě hotovo – fazole i kroupy slijeme, jakmile dosáhly měkkosti, která nám vyhovuje. Ve velkém hrnci pak smícháme kroupy, fazole, škvarky (i s vypečeným sádlem) a cibulku. Dochutíme solí a octem, necháme chvíli stát, aby fazole natáhly sůl do sebe. Pak znovu přichutíme do finální chuti, která má být slano-kyselá, s tóny glazované cibulky.
Lze podávat teplé. Ale ve vychlazené podobě jde o velmi osvěžující pokrm plný minerálů a stopových prvků, bílkovin, samozřejmě též tuků – ale jak víme, ani ty nejsou jednou za čas na škodu. A co s uzeným masem? Nakrájíme jej na plátky a podáváme spolu s tímto pokrmem. Ten se však obejde i bez uzeného, takže když nejste jeho příznivcem, klidně jej vynechejte.