Klasická znojemská omáčka s hovězím masem

Suroviny

hovězí maso
1 kg
cibule
1-2 ks
kyselých okurek
4-6 ks
silněji nakrájené debrecínské pečeně
5 plátků
vývaru nebo vroucí vody
1,5 l
sůl, pepř
olej

Postup přípravy:

  • Maso naklepeme, osolíme a opepříme.
  • Zprudka ho opečeme na oleji společně s cibulí, udělá se nám výpek.
  • Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme do změknutí. Vývar je lepší variantou, protože dodá omáčce výraznější masovou chuť.
  • Měkké maso z omáčky dáme na chvíli stranou a do omáčky přidáme nakrájené znojemské okurky a debrecínku.
  • Servírujeme nejlépe s rýží, určitě nic nezkazíme houskovým kynutým knedlíkem.

Znojemské omáčka patří beze sporu mezi tradiční česká jídla. Zřejmě se bude servírovat i nadále, jak v domácnostech, tak v restauračním zařízení. Chuť a vůně znojemských okurek je nezaměnitelná. Jejich úroda je tu skvostná, protože tu jsou dobré podmínky. Křupavost okurky je dána i počtem ostnů. Vybírejte si víc bradavičnaté, které vám v láku tolik nezměknou. Dokonce i vařením v omáčce si tak zachovají lepší konzistenci a výraznější chuť. Z velké části jsou tvořeny z vody, zbytek jsou minerály a vitamíny. Podílí se na lepším spalování tuků. Jejich nízká energetická hodnota je pro ně předností. Nakládané okurky se hodí téměř ke všemu, ať je to omáčka, studený obložený talíř nebo pomazánka. Vždycky pro ně bude na našem stolu vyhrazené místečko. Jejich lahodná a osvěžující chuť je přímo božská.

Hodnocení

3.9  Hodnoceno: 9x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
14.3.2014 11:23| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist