Jídlo chrání před sluncem. Jezte čokoládu.

Víte, že i strava může ochránit pokožku před slunečním zářením? Samozřejmě krémy s vysokým UV filtrem nenahradí, i přesto se podle vědců vyplatí přemýšlet ve slunných dnech nad tím, co jíte.

Rajské opaluje

Na prvním místě v seznamu potravin, které bychom měli konzumovat v horkých měsících, je rajče. Lykopen, díky němuž má tato zelenina červenou barvu, je antioxidant, který ochrání před slunečními paprsky i naši pokožku. Podle jedné britské studie ten, kdo sní 1,5 rajčete denně, ochrání svou kůži před spálením o 33 % účinněji. A ještě jeden bonus: rajské posiluje tvorbu prokolagenu, díky němuž je pokožka elastická, to znamená, že chrání proti stárnutí. A pozor, aby byl efekt co největší, mělo by být tepelně upravené – to totiž tělo lépe zpracuje.

článek

Oranžová místo pilulek

Také kupujete beta-karoten v pilulkách, abyste se lépe opálila? Stejně vám pomůže třeba ovoce a zelenina oranžové barvy: mrkev, mango, meloun, batáty, meruňky. Hodně beta-karotenu obsahuje také špenát či brokolice. Aby se dostavil účinek, je nutné ovoce a zeleninu pravidelně konzumovat deset týdnů. A ještě něco: je prokázáno, že takzvané doplňky potravy mohou u kuřáků zvyšovat riziko rakoviny plic!

Superjídlo je super

Další dva antioxidanty, vitamíny C a E, pomáhají kůži chránit před jejím poškozením tím, že na sebe vážou škodlivé volné radikály. Podle jedné studie mají ženy, které jedí potraviny bohaté na vitamín C, méně vrásek. Dobrou volbou je citrusové ovoce, lesní bobule, kiwi, černý rybíz. Vitamín E zase obsahují semínka, ořechy, avokádo či olivy.

článek

Olej do salátu

Přidáte-li do salátu olej, nasekané avokádo, neslané ořechy či semínka, přidáváte si nejen vitamin E, ale také mono nenasycené tuky, které nejen chrání kožní buňky, ale také pomáhají lépe absorbovat lykopen a beta-karoten.

Zkuste ořechy

Paraořechy bohaté na selen rovněž přispívají k ochraně pokožky před volnými radikály. Doporučená denní dávka je deset ořechů. Stejný efekt ale mají také ryby či vejce.

Čokoláda = sladký zázrak

A sladká tečka nakonec. I hořká čokoláda může ochránit před sluníčkem. Volte ale tu s vyšším podílem kakaa. Účinnou látkou jsou flavanoly. Konzumujte 20 gramů alespoň 12 týdnů.

Foto zdroj: profimedia.cz

2.7.2013 12:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist