Jaro na talíři

Jaro je tu a to také znamená návrat od těžké stravy v podobě knedlíků a omáček k lehkým salátům a jarní zelenině. Rozhodně si nenechte ujít možnost vrhnout se na první ředkvičky, jarní cibulku nebo kedlubny. V jarní zelenině totiž najdete mnoho látek, které pomáhají zdolat jarní únavu a které skvěle působí na vaše zdraví.

Jako první taháme nedočkavě ze záhonů docela určitě hlávkový salát. K dostání už není jen klasický hlávkový salát, ale i salát kadeřavý či ledový. Všechny mají málo výraznou chuť, jsou však skvělým doplňkem zeleninových salátů. Samotný salát má minimum kalorií, je tudíž vhodný pro ty, kteří bojují s nadváhou. Samozřejmě s dovětkem, že jej nelze nakonec přelít majonézovou zálivkou… Saláty jsou zdrojem folátu, důležitého zejména pro ženy v těhotenství, a obsahují také beta-karoten, který nás účinně chrání proti ateroskleróze.

Takové ředkvičky zase mají stejně nízký obsah tuku a kalorií jako salát, a navíc obsahují poměrné velké množství vitaminu C. Vysázet i koupit si je můžete v různých druzích, barvách, s výraznou palčivostí či naopak jemnější chuti.

dieta

Jarní cibulka spolu s ředkvičkami a hlávkovým salátem dotvoří skvělou kombinaci. Kromě jemné chuti pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a brání srážlivosti krve. Účinně může pomoci i při při zácpě. Někteří lidé však mohou po čerstvé cibuli trpět nadýmáním a jiným zase vadí nepříjemný zápach z úst po její konzumaci.

Když se vám podaří vypěstovat nebo koupit mladou kedlubnu, která ještě nestihla zdřevnatět, měli byste vědět, že spolu s ní získáte velké množství vitaminu C, draslíku i vlákniny. Vláknina je důležitá pro správné vylučování a chrání před zácpou, také pomáhá vylučovat z těla karcinogenní látky.

Jarní zeleninový salát:

Ingredience:

  • hlávka ledového salátu
  • svazek ředkviček
  • jarní cibulka s natí
  • cherry rajčátka
  • okurka a kedlubna
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce balzamika.

Postup:
Salát natrhejte na kousky, ostatní zeleninu pokrájejte a vše smíchejte se solí, pepřem a olejem. Nakonec přidejte dvě lžíce balzamika.

Foto: profimedia.cz
6.5.2013 8:00| autor: Dorotka G.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist