Femina.cz > Komerční prezentace > Jak na pravidelný úklid špajzu chytře, ekologicky a rychle?
Jak na pravidelný úklid špajzu chytře, ekologicky a rychle?
Úklid špajzu není nic příjemného. Není divu, že ho často odkládáme. Jak uklidit špajz rychle, šetrně a ekologicky?
Domácí pohoda může začít i u uklizeného špajzu
Zavařujete rádi? Pak se možná i vy potýkáte se špajzem, který přetéká okurkami, kompoty, pečeným čajem i marmeládou… Čím více se doma zásob nashromáždí, tím máme menší přehled o tom, co vlastně máme. A jak dlouho.
Proto je skvělé, pokud si alespoň jednou za rok uděláme čas a všechny zásoby projdeme a těch starších se zbavíme.
Zkontrolujeme, zda nám ve špajzu něco ze zásob neplesnivý. To je vcelku jednoduchý začáteka pro první den máme vystaráno!
Sklenky, skleničky a plechovky – kam s nimi?
Jestli jste trochu jako já, máte občas problém vyhodit do plastů či skla i prázdný kelímek nebo skleničku od jogurtu. Co kdyby se někdy hodily! Potom se ale ve špajzu velmi rychle nastřádá spousta nevyužitých nádob, na které se jen práší. Co s nimi?
Nejlepším řešením je poslat je dál. Můžeme do nich třeba napéct sušenky pro kolegy… a dobrůtky darovat i s nádobami.
Ne všechny nádoby jsou však vhodné na darování. Ty je nejlepší vyhodit do správné sběrné nádoby na tříděný odpad. Díky následné recyklaci můžou získatjiné využití.
Zásady úklidu špajzu
Pro urychlení pravidelného úklidu špajzu je dobré řídit se několika pravidly:
- Potraviny mějme srovnané od nejstarších vepředu po nejnovější vzadu.
- Mouku skladujme v těsnící dóze a na temném místě maximálně půl roku.
- Podobně zacházejme i s ořechy, které můžeme uložit i do mrazáku.
- Pro skladování česneku a cibule skvěle poslouží látkové či papírové pytlíčky nebo keramické nádoby. I tyto suroviny patří na temné a suché místo.
Chcete se o šetrném a efektivním úklidu dozvědět více? Navštivte web Samosebou.cz!