Femina.cz > Vše o hubnutí > Hruška – účinný pomocník při detoxu, hubnutí i nadýmání
Hruška – účinný pomocník při detoxu, hubnutí i nadýmání
Hrušky jsou již stovky let šlechtěny tak, abychom se mohli těšit z těchto sladkých plodů, pouze málo lidí je však seznámeno s jejich výjimečnými schopnostmi čištění organismu.
Hrušky jsou často kritizovány za to, že mají malou trvanlivost a malý obsah vitamínu C. Tato skutečnost je ovšem nesrovnatelně vyvážena dalšími účinnými látkami, které jsou ideální především pro detoxikaci a správné trávení.
Od cév až po vylučování a hubnutí
Hitem současnosti je detoxikace a čištění organismu. Právě na to je hruška zcela ideální. Hruška obsahuje vyvážený poměr vitamínů a minerálů pro udržování správné hladiny cholesterolu v krvi, za ten může vděčit hlavně pektinu. Je v ní velmi vysoký obsah vlákniny, díky tomu je oblíbeným prostředkem pro zpevnění a uzdravení zkornatělých cév. U malých dětí i dospělých se hrušky doporučují na trávení.
Mnohem lepší, než chemické přípravky, je hrušková šťáva z čerstvých hrušek nebo i kompotů, výrazně podpoří trávení a obzvláště rodičům ušetří mnoho vrásek s jejich uplakanými ratolestmi, kterým pomůže od bolavého bříška.
Hrušky jsou ideální pro všechny a to i pro cukrovkáře. Obsahují sice cukr, ovšem fruktózu, která je pro tělo neškodná.
Hubnutí s hruškami
Hrušky mohou váš organismus doslova nakopnout a dodat rytmus vašemu nevyváženému trávení. Pokud máte v plánu odtučňovací nebo detoxikační dietu, tak na ní je hruška zcela ideální. Při běžné konzumaci jídel se v těle hromadí mnoho kyselin, které způsobují nevolnost a problémy s trávením. Hruška tyto kyseliny snadno neutralizuje a již do hodiny a půl se dostane do tlustého střeva, kde zamezí hnilobným procesům a také nadýmání.
Častým problémem diet je chuť na sladké, hruška vám může skvěle nahradit sladkosti a i při vyšší konzumaci se nemusíte bát přibírání. Navzdory fruktóze se vám zrychlí metabolismus a dostane se do rovnováhy. Samotná hruška je z více než 80% tvořena vodou. Při pravidelné konzumaci lze vysadit umělý příjem minerálů, hruška je bohatá na sodík, draslík, brom, fosfor, železo, zinek a jód. Jsou tu obsaženy i vitamíny C, B, A a P, dále celá škála stopových prvků.
Konzumace a další použití
Hrušky lze konzumovat na mnoho způsobů, pro malé děti je ovšem ideální hrušku uvařit a podávat rozvařenou, nebo nejlépe jako hruškovou šťávu. Díky horšímu skladování a nízké trvanlivosti je také ideální hrušky zavařovat a konzumovat je jako kompot. Během sezony je však ideální je konzumovat v celku, pokud jsou tvrdé, tak je nastrouhat. V průběhu roku je vhodné hrušky konzumovat i jako křížaly, jakožto sladkou náhradou nezdravých sladkostí s umělými barvivy.
Z hrušek si lze vytvořit i pleťovou masku, která pomáhá zjemnění a vypnutí pokožky. Účinky hrušek je dobré nepodceňovat a především maminky by měly dbát na to, aby jejich děti měly jejich dostatečný přísun.
Foto zdroj: profimedia.cz