Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Hrách, hrášek
Hrách, hrášek
Již ve středověku byl důležitou plodinou, byla to významná krmná plodina a dokonce se ze zralých tvrdých zrn polního hrachu mlela mouka.
Dnes má hrách využití zejména v těchto třech oblastech:
– jako zelené hnojení na poli (kdy se zaorávají zelené rostlinky)
– pro krmné účely
– v potravinářství
Obsahuje:
Semena hrachu jsou mimořádně cenná, neboť obsahují množství prospěšných látek. Kromě velké množství škrobů a jednoduchých cukrů také vitamíny E, C, PP, karoten a celou řadu vitamínů B.
Použití:
Použít je můžeme v teplé kuchyni, k rychlému podušení či orestování na pánvi, do zeleninových a čínských směsí, za syrova na saláty. Nejlepší je ovšem jen tak syrový…
A novinkou, která se u nás začíná rozšiřovat je mladý hrášek, který se konzumuje i s lusky a je to výborná přílohová zelenina.
Zelené lusky skladujeme nejdéle dva dny v chladu, pak usychají a navíc hořknou.
Odrůdy:
Na trhu je dnes již celkem velký výběr nejrůznějších odrůd. Z těch nejzajímavějších jmenujme alespoň cukrový hrášek, který na chlopni lusku nemá tuhou slupku, kterou jinak musíme odloupnout.
Zajímavostí je i hrášek jménem Desiree, který má fialové lusky a hodí se pro balkonové pěstování.
Ostatně na balkoně v truhlíku lze pěstovat i obyčejné odrůdy zeleného hrachu. A budete možná překvapeni, jak hezky hrášek vypadá.