Femina.cz > Komerční prezentace > Historie, zajímavosti a zdravotní přínosy tofu
Historie, zajímavosti a zdravotní přínosy tofu
Znáte tofu? Víte, z čeho se tato surovina skládá, odkud pochází a jaké má účinky na lidské zdraví? Pokud jste zvědaví a chcete se o této moderní potravině něco dozvědět, pokračujte ve čtení.
Rostlinný sýr ze sójového mléka
Tofu je potravina rostlinného původu, která vzniká podobně jako sýr. S tím rozdílem, že k výrobě tofu se používá sójové mléko, které se vysráží s potravinářskou sodou, což je síran vápenatý, nebo s jiným syřidlem. O tofu by se tedy dalo říct, že se jedná o rostlinný nebo také sójový sýr.
Původ tofu
Historie tofu sahá až do druhého století před naším letopočtem. V té době se začalo vyrábět v Číně. Zmínka o tofu se totiž ve druhém století objevila rukopisech tehdejšího čínského císaře. Postupně se tofu začalo rozšiřovat i do okolních asijských států. V současné době se tak jedná o surovinu, která je typická nejenom pro Čínu, ale také pro Japonsko, Koreu, Vietnam a Thajsko. Zajímá-li vás, jaké tradiční asijské pokrmy se z tofu připravují, podívejte se na az-recepty.cz, kde naleznete spoustu inspirace. Obliba tofu v západních zemích prudce stoupla po roce 1960, kdy se značně zvýšil zájem o zdravý životní styl.
Zdravotní přínosy tofu
Pojďme se detailně podívat na nutriční složení tofu. Uvedené údaje platí pro jednu porci, tedy 126 gramů.
- 181 kalorií,
- 11 g tuku,
- 17,6 mg sodíku,
- 3,5 g sacharidů,
- 2,9 g vlákniny,
- 21,8 g bílkovin,
- 861 mg vápníku,
- 1,5 mg manganu.
Základní druhy tofu
V obchodech můžeme narazit na dva základní druhy tofu:
- tvrdé,
- měkké.
Tvrdé tofu svým vzhledem opravdu připomíná bloček sýru a je ideální pro přípravu pokrmů, kde tofu nahrazuje maso. Hodí se například do vietnamské polévky pho, ale také z něj lze připravit vegetariánskou „čínu“ s rýží nebo nudlemi. Na druhou stranu měkké tofu vypadá spíše jako puding. Díky tomu, že nemá výrazně slanou či sladkou chuť, lze měkké tofu použít také na přípravu dezertů.
Jak s tofu pracovat?
Tofu je surovina mnoha tváří. To je již patrné z toho, že se dá koupit ve dvou zcela odlišných formách. Tím ale rozmanitost tofu zdaleka nekončí. Kromě základní příchuti, která se většinou označuje jako neutral, je možné na pultech obchodů najít také tofu:
- uzené,
- kořeněné,
- česnekové,
- marinované,
- smažené a další.
Chcete-li si z tofu připravit karbanátky nebo ochutnat tofu párky, i ty si můžete koupit. Je tedy zcela patrné, že obliba tofu výrazně vzrostla a má své čestné místo v jídelníčku Čechů, kteří nemusí být nutně pouze vegetariáni či vegani.
Fytoestrogeny v tofu a jejich vliv na lidské zdraví
Kromě toho, že je tofu plné bílkovin, obsahuje také fytoestrogeny. Podle jejich názvu lze usuzovat, že se jedná o látky, které jsou podobné lidským hormonům estrogenům. Nevážou se ale na všechny receptory jako estrogeny. Podle studií se ukázalo, že fytoestrogeny mají pozitivní vliv na udržování hormonální rovnováhy a také snižují riziko vzniku rakoviny. Bylo dokonce prokázáno, že u žen, které pravidelně konzumují sójové výrobky, existuje nižší riziko vzniku rakoviny prsu.
Přináší konzumace tofu nějaká zdravotní rizika?
Ve společnosti se šířily fámy o tom, že sója má negativní účinky na lidské zdraví. Kromě snižování hladiny testosteronu a libida u mužů, se můžeme setkat také s fámou o tom, že snižuje kvalitu spermií. Všechny tyto domněnky ale byly ve studiích vyvráceny a konzumace tofu je bezpečná pro muže i pro ženy. Konzumaci tofu by se měli vyvarovat pouze lidé, kteří jsou alergičtí na sóju.
Tofu a kácení lesů?
Jak souvisí kácení deštných pralesů s pěstováním sóji? Kvůli sójovým polím se opravdu kácí deštné pralesy, ale na vině není člověk, nýbrž dobytek, protože více jak 95 % světové produkce sóji slouží právě jako krmení pro hospodářská zvířata. Hlavním důvodem kácení deštných pralesů ale stále zůstává vytváření nových pastvin pro dobytek. Vegetariáni a vegani, společně s milovníky tofu z řad masožravců, se tedy nemusí kvůli své lásce k tofu trápit.
Hlavní výhoda tofu? Rychlá a snadná příprava
Málokterá potravina je stejně snadná na přípravu jako tofu. Když si nechcete s přípravou tofu pohrát, můžete si rovnou koupit upravené tofu podle vaší chuti. V opačném případě můžete vsadit na tofu přírodní, které můžete grilovat, namarinovat nebo také opékat. Fantazii se při přípravě tofu opravdu meze nekladou.
O tom, že je tofu chutná potravina, která lze připravit na milion různých způsobů, se můžete přesvědčit i ve své kuchyni. Vyzkoušejte nejenom slané úpravy tofu inspirované asijskou kuchyní, ale připravte si z něj také chutné dezerty. Konzumací tofu dodáte svému tělu potřebné bílkoviny, snížíte riziko vzniku rakoviny a pochutnáte si. Jaké jiné důvody k tomu, aby se tofu pravidelně objevovalo ve vašem jídelníčku, potřebujete?
Zdroj obrázku 1: Natasha Breen / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Kate.cat / Shutterstock.com